Personligt

Emmanuel Jal

9 oktober, 2010

Vid tre tillfällen har Kunskapskanalen visat en dokumentärfrån UR Världen om Emmanuel Jay, före detta barnsoldat i Sudan och numera rappare. Hans berättelse är skrämmande och hoppingivande på samma gång. Så här skriver SVT om programmet:

Emmanuel Jal var barnsoldat i Sudanesiska folkets befrielsearmé i fem år innanhan lyckades ta sig till friheten. I dag är han en etablerad artist och ser det som sitt uppdrag att upplysa världen om de fruktansvärda erfarenheterna som han delade med ett otal andra barn.

Tyvärr verkar det inte som att programmet finns på SVT Play, annars hade jag rekommenderat det. Men läs gärna mer om Emmanuel och vad han gör för sin familj, andra barn och flyktingar i Sudan och Etiopien. Hur han försöker ändra världen utifrån sina erfarenheter.

Emmanuel hade tur. Ändå. Han träffade en kvinna som smugglade honom till Kenya, och lärde honom att läsa och om sitt eget värde. Men när hon dog i en bilolycka, blev han tvungen att bo i slummen i Mombasa. Han har varit självmordsbenägen, svultit, dödat andra människor.

Och nu gör han musik av sitt liv, kolla in hans MySpace-sida. Där kan man prata om texter med substans. För pengarna han tjänar på musiken hyr han bland annat ett hus och hjälper sina syskon, och han vill bygga en skola i sin hemby Leer så att alla barn kan lära sig läsa, skriva och räkna och ändra sina förutsättningar.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa