Internet

Empati – vägen till en bättre värld?

24 september, 2010

Den här filmen är mycket tankeväckande. Det är författaren Jeremy Rifkin som undersökt hur utvecklandet av vår empati har påverkat samhällets och världens utveckling, och vad det skulle kunna innebära för världen i framtiden. The Empathic Civilisation.

Det är en 10 minuter lång film, och det går undan, men den är väl utförd och framförallt – väldigt intressant. Särskilt med det vi ser händer i samhället idag, att 5,6 procent av svenska befolkningen tycker att ett främlingsfientligt parti hör hemma i Riksdagen, och att det sker i allt fler länder.

Men det är också intressant, om man kopplar det till det som nämns som ett av våra djupaste basala behov i filmen; att vi är sociala och vill höra till. Det är vad social media bygger på, och där finns utrymme för empati. Empati i form av förståelse, sympati och generositet. Det har jag skrivit om i ett blogginlägg som blev en del av den berömda SSWC-boken (somför övrigt finns att köpa på Bokmässan i Göteborg i helgen), Varför gillar jag den sociala webben?

Kanske att social media kan vara ett av medlen för att få ett mer empatiskt samhälle? Nu, ta tio minuter av din tid och titta på filmen. Jag kan nästan garantera att du kommer att ha någon form av reflektion efteråt. Du får gärna dela med dig av den i kommentarsfältet.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa