Odlingslotten

En bra bit på väg på lotten

10 maj, 2019

Idag packade jag matsäck, frön, fiberdukar, verktyg, plantor och what not i ryggsäck, dramaten och kasse och så tog vi bussen en så där tio hållplatser bort till lotten. Där mötte pappa upp med ett gäng reglar som hans brf skulle avyttra. Perfekt till stängsel!

Pappa är både starkare och snabbare än jag, kunde vi konstatera efter att ha testat både ögonmått och armmuskler i sågande. Nåväl, jag sågade två reglar, och han resten, sen yxade han till dem och spettade upp hål. Vi fick båda ”hjälp” av liten som fick testa på att såga och hålla.

Jag skruvade fast skruv och började sätta fast hönsnät. Rätt snart insåg vi att det var lite lite med hönsnät, men vi satte dit stolparna och skruvar ändå, så får jag komplettera med mera nät. Det är ju ett temporärt stängsel som ska gå att ta bort – bara hålla djur som vill äta upp det jag odlar borta under säsongen.

Så ganska snart – eller ja, så snart som jag får köpt hönsnät och får dit det – är stängslet klart. Men, det jag även fick gjort idag var att som vanligt rensa bort lite ogräs, och plantera de perenner jag beställde när det var kampanj på Blomsterlandet. De har alltså e-handel för växter!

Här ska som synes även nät upp. Och fyllas på med sommarblommor, som ska frösås och sättas under fiberduk. Jag har ritat typ en karta på hur det är tänkt, men sen dess har jag (självklart …) ändrat mig lite. Hehe. Så de fröer jag har till perenner kommer jag så i blomkrukor i ett annat land i år, och senare plantera dit. Dessutom är gångstenarna kvar i landet.

Men sådderna fick vänta, liksom sådderna i de andra landen. Det finns tillräckligt med tid för att hinna allt utan att ta slut på all energi. Imorgon är det dessutom städdag på lotten så vi ska dit igen, då blir det lite frösådd efter. Tror jag. Vi får se.

Men en sak till som pappa hjälpte med! Satte dit kant i perennrabatten. Brädorna är från en bänk som ägaren innan mig byggt på balkongen till min lägenhet, men som jag plockat isär. Försöker återbruka så mycket det går, och i den här rabatten är det inget ätbart. Men en massa myrbon, gula, röda, svarta. Suck.

Den här rabatten är min stolthet det här året. Som jag kämpat med dessa perenner. Prästkragarna sådde jag själv och såg inget av förrän de plötsligt dök upp förra året. Flera plantor har jag fått av mamma som delat sina, och några har jag köpt billigt här och var.

Kan konstatera att det tar minst två år för en planta att etablera sig i den här rabatten. Men ändå! Åbrodd, gräslök, prästkrage, svart akleja, solkrage, solhattar, kantnepeta, flox, allium och trädgårdsiris. Dessutom skakade jag av alla fröställningar i rabatten när jag klippte ner dem för några veckor sen, och det har kommit många små skott som inte är ogräs. Hoppas de klarar sig!

Vi fick också besök av en otroligt kelig och sällskapssjuk katt (med halsband) som hängde med oss länge. Och sen bestämde den sig, på katters vis, för att lägga sig och sova en stund på min jacka och tröja. Bekvämt såklart. :)

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa