Gott

Filmjölksbröd med egen twist

3 april, 2013

Filmjölksbröd är mäkta populärt, väldigt gott och ganska svårt att misslyckas med. Jag har inte bakat särskilt mycket bröd genom åren, desto mer bakverk och så. Jag drar mig alltid för att använda jäst, eftersom jag tycker det är svårt att bemästra temperaturen på degvätskan som får jästen att aktiveras.

Nu har jag ändå läst på väldigt mycket om brödbak, för att jag fick en bakbok av mamma i julklapp och känner mig sugen. Det doftar ju så gott! Och så är det något speciellt med att äta egenbakat, så är det bara. Tror inte jag kommer odla min egen surdeg eller bli någon ny Pain de Martin, men kanske att jag testar på att kalljäsa bröd över natten för att grädda på morgonen efter.

Men för att ens sätta igång med brödbakandet bestämde jag mig för att göra det enklaste av alla bröd: filmjölksbröd. Som inte kräver jäsning. Hittade ett väldigt enkelt recept, men så är jag ju den som är den, så jag hade i lite annat också. Såklart så mycket eko det går.

Filmjölksbröd med solrosfrön, pumpakärnor och katrinplommon

1 bröd, 60 minuter i 200 grader

5 dl rågsikt*
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 msk stött fänkål
1 msk stött anis
2,5 dl filmjölk*
1 dl sirap*
1 näve torkade katrinplommon, klippta i mindre bitar*
1 dl solrosfrön*
0,5 dl pumpakärnor*

* finns lätthittat som ekologiska varianter.

Ingredienser till filmjölksbrödHelst ska man säkert använda brödsirap och inte ljus sirap, men det här var den enda ekologiska på min Coop. Nästa gång kommer jag även att dra ner mängden sirap till 0,75 dl för lite mindre sött bröd.

 1. Blanda alla torra ingredienser.
 2. Häll ner de blöta ingredienserna och blanda till en deg (mer som en smet faktiskt)
 3. Smöra en brödform.
 4. Häll ner degen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär en timme. Känn efter med potatisticka att brödet inte är degigt inuti. I så fall gräddar du lite till.
 5. Njut!

Nygräddat filmjölksbröd

Om det blev gott? Har påven en lustig hatt och förlegad inhuman människosyn? Ja! Två ljumna brödskivor med smältande smör och ett litet glas mjölk senare får jag nästan hålla mig i bordsskivan (höll på att skriva brödskivan) för att inte äta upp minst halva brödet på en gång. Nomnom!

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 3 april, 2013 at 10:18

  […] april: Filmjölksbröd med egen twist | […]

 • Caroline 11 april, 2013 at 11:43

  Måste testa!