Första gången jag testade att skålla rågmjöl, och det var busenkelt. Tydligen ska det göra det enklare för kroppen att ta upp nyttigheter i mjölet. Och brödet saftigare. Kul att testa, inte särskilt svårt, men du behöver planera tiden lite. Gott blev det!
15-20 stycken, 225 grader
Det här behöver du
- 3 dl rågmjöl, jag använde grovt
- 5 dl kokhett vatten
- 2 dl vatten + 0,5 dl rapsolja
- ett halvt paket blå jäst
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- 8-10 dl fullkornsvetemjöl
- Frön om du vill, till exempel svarta och vita sesamfrön
Så här gör du
Börja med att koka upp 5 dl vatten. Häll det i en stor kastrull, häll på rågmjölet och blanda ordentligt. Låt det sedan svalna. Nu har du skållat rågmjölet.
Blanda oljan och vattnet och värm till 37 grader. Lös upp jästen i oljevattnet och häll över det skållade rågmjölet. Jag hällde över allt i min hushållsassistent och lät den blanda ihop. Sedan tillsätter du honung och salt och fortsätter blanda tills det är lite jämnare.
Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Jäs sedan under bakduk i 60 minuter.
Mjöla bakbordet och häll ut degen. Dela degen i bitar, vill du ha dem jämnstora kan du väga bitarna så det blir samma. Knåda och forma bullar, lägg på bakplåtspapper på plåt. Här kan du antingen strö över mjöl, eller pensla med lite mjölk och sen hälla på frön.
Sätt på ugnen och låt frallorna jäsa en omgång till i cirka 10-15 minuter medan ugnen blir varm. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen cirka 12 minuter eller längre, tills de har fin färg och låter lite ihåliga när du knackar i botten.
Låt svalna på galler och njut av en ljummen med smör och ost. Mums!