Personligt

Galicien och Santiago de Compostela i höst

29 juni, 2011

I september ska mamma och jag gå de sista 10 milen av El Camino de Santiago, pilgrimsvägen som sträcker sig 80 mil genom norra Spanien. Vi har gått ett avsnitt tidigare tillsammans, och mamma har gått ytterligare två.

Nu ska vi ta den sista sträckan, den där man landar i Santiago de Compostela i Galicien, Spanien och besöker aposteln Jakobs grav i katedralen (bilden). När man har gjort det ska man vandra ytterligare nio mil till kustbyn Finisterre. Hur vi gör med den sista biten har vi inte bestämt – vi är inte troende, så vi behöver inte uppfylla något för att få syndernas förlåtelse.

10 mil den här gången

Däremot ska vi gå 10 mil på fyra-fem dagar och nå staden Santiago de Compostela. Vi har även bokat in två dagar i själva stan för att turista och se oss omkring. Båda är nyfikna på Galicien och omgivningarna, som ska vara något helt annat än resten av Spanien med mycket rester från kelterna. Efter att i förrgår ha läst det här resereportaget i DN känns det ännu mer spännande.

Lokalguide

När jag pluggade i USA träffade jag en spanjor som är från La Coruña och nu bor i Santiago. Distansförhållanden funkar sådär, men jag fick se Ankara, Istanbul och mycket av Turkiet medan han jobbade där, och han Sverige. Däremot inte Galicien.

Trots att kärleken tog slut har vi bra kontakt (Facebook underlättar). Nu när vi ska till Galicien, vill han gärna visa mig och mamma runt när vi är i Santiago. Det är ju bästa sortens resande, att ha en lokal guide och få se annat än turiststråken. Get the inside scoop, liksom. Ska bli riktigt roligt.

Dags att träna …

Men först ska vi vandra, den största delen av upplevelsen, så nu är det läge att träna. Tur att jag bor bredvid ett naturreservat och kan stavgå några mil med ryggsäck innan det är dags. Det är nästan ett måste att ha några mil i benen och i ryggen. Åh, vad jag ser fram emot vår resa!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Lotta 29 juni, 2011 at 11:06

  Ååh, vilken resa att se fram emot! Har du läst Ken Folletts ”Pillars of the Earth”? Fantastisk saga om medeltida England om personerna kring byggandet av en katedral. Historien utspelar sig till viss del i Spanien. :)

  • Anna-Carin 29 juni, 2011 at 11:14

   Jag har den på svenska på mitt nattduksbord! Men fastnat nånstans i mitten sen ett halvår tillbaka. Tänkte på att jag borde läsa ut den för bara några dagar sen. :)

 • » Semestervandring 10 juli, 2011 at 15:41

  […] Vi bestämde oss för att gå mer och lite längre nästa år. Tror vi är rätt taggade för caminon? […]

 • » Passion, jobb och semester 6 augusti, 2011 at 14:22

  […] känner en iver för det vi planerade igår på vår kickoff. Precis som jag ser fram emot dans, vandring och löpträning. Jag har insett hur viktigt det är att jag sover ordentligt, att jag gör saker […]

 • » El Camino de Santiago – sista delen » Carnebro 8 april, 2012 at 23:21

  […] september förra året gick mamma och jag de sista 12 milen till Santiago de Compostela. Det är där det stora pilgrimscentret ligger där man även får sitt diplom utfärdat, […]