Diabetes

Gastropares

15 oktober, 2010

Jag har en diabetesrelaterad magåkomma som relativt få känner till. Den heter gastropares, och beror på en nervskada. Samma typ av nervskada orsakar även andra följdsjukdomar, men det har inte hänt mig än.

Vad är gastropares?

Gastropares innebär att magens motorik är kraftigt försämrad. Med motorik menar man magens knådande rörelser, men det innebär också skador på strupe och magmun, och en fördröjd magsäckstömning. Det ställer till det med både blodsocker och hur man mår över huvud taget.

Symtom

Hur vet man att man har gastropares? Det vet man ofta inte, och om man inte tar upp eventuella magproblem med sin – förhoppningsvis gastropareskunniga – diabetesläkare, finns risk att man valsar runt i vården utan att få hjälp. Har du flera av de här symptomen och är diabetiker, bör du be om hjälp hos ditt diabetesteam.

  • Kräkning
  • Viktförlust
  • Aptitlöshet
  • Uppkördhet
  • Förstoppning
  • Uppstötningar
  • Måltidsrelaterad hosta
  • Illamående, speciellt efter köttmåltid eller fet måltid
  • Blodsockerfall som kan ge insulinkänning efter lagad måltid
  • Tidig mättnadskänsla, dvs liten portionsstorlek
  • Sväljningssvårigheter
  • Tyngdkänsla i magen
  • Avföringsinkontinens
  • Gasfyllda diarréer

Att diagnostisera gastropares

För att fastställa gastropares kan man antingen göra gastroskopi, men utan att fasta innan. Gårdagkvällens mat bör då finnas kvar i magsäcken. Eller så kan man få svälja radioaktiva kulor tillsammans med en måltid och sedan röntgas i intervaller för att se hur lång tid det tar för kulorna att ta sig genom ditt magtarmsystem.

Ändrad kost

När man har konstaterat gastropares, bör man ändra sin kost. Eftersom magen har svårt att smälta mat, kan man hjälpa den genom att äta lättsmält mat. Vad som är lättsmält får man i stort sett pröva sig fram till, men i stort gäller att allt som man kan mosa på en tallrik med en gaffel (utan att det sticker ut trådiga bitar) fungerar.

Insulin och gastropares

Det kan också vara så att du behöver ta ditt insulin efter maten istället för innan. Eftersom maten tar längre tid på sig att komma ut i tolvfingertarmen, där den släpper ifrån sig näringen kan du lätt få känning inpå en måltid.

Din dos insulin hinner verka innan energin kommit ut i kroppen. Det kan vara lättare att matcha de delarna om du tar insulinet efter maten. Har du direktverkande insulin kanske du behöver byta till snabbverkande som verkar inom 20-30 minuter (istället för 0-15 minuter).

Medicin och åtgärder

Det finns medicin, men den tillverkas inte i Sverige utan skrivs ut på licens. Den kan man ta i tre-fyra veckor, sedan upphör effekten och man får hålla upp en vecka. I de allra värsta fallen kan också en liten pacemaker opereras in och fästas på magsäcken för att elektriskt stimulera de nervimpulser som saknas. 

Dålig koll och fördomar

Tyvärr verkar det vara många läkare som inte helt har koll på gastropares, och håller fast vid fördomar lite för hårt. Det räcker med att googla, och även läsa i forum där diabetiker själva skriver för att se det. Möter du på motstånd när du behöver hjälp, ge dig inte. Leta upp senaste forskningsresultaten och ta med dig. Din mage behöver tas på allvar.

Man måste inte ha haft diabetes i 20-30 år för att få gastropares, även om det är vanligast. Man kan också få en tillfällig gastropares om man har höga blodsockernivåer. Just därför är det viktigt att försöka ha bra blodsocker med gastropares. Man kan också uppleva magsmärta på grund av gastropares, något man inte trodde förr.

Känner du igen dig?

Läs på och be om hjälp hos ditt diabetesteam. Stå på dig om du inte får hjälp. Det går att må bra med gastropares också. Läs min historia!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Min gastropares | Carnebro 15 oktober, 2010 at 21:31

    […] har redan berättat vad gastropares är, och nu tänkte jag berätta min historia. Kanske kan det vara till hjälp för […]

  • Victoria 16 oktober, 2010 at 00:26

    T A C K! Igen.
    Min tös har en svårreglerad diabetes och HBA1C ligger över tio nu. :-(
    Hon har haft ont i magen i ett par år och diabetes i snart fem år. Har varit på akuten med henne (katastrof när massäcken tog slut under den långa väntetiden, trodde mat var medicin, det har vi fått lära oss på Diabetesteamet, men det fanns ingen riktig mat där..)
    Varit hos barnläkare, röntgat magsäcken, utan att hitta fel. Men dottern har alltid lite ont i magen. Ska nu BEGÄRA att de kollar upp henne för din sjukdom Gastropares. Men vet inte om hon har tillräckligt många symptom av de du beskriver? Hon har iaf alltid lite ont i magen och vetekudden värms ständigt. Vi får ingen hjälp, de bara viftar bort. Är arg och förtvivlad som mamma. Ingen ska behöva ha ont i magen jämt. De säger att det kan vara åldern, nervöst osv. Hon är bara strax tolv.

    • Anna-Carin 16 oktober, 2010 at 10:23

      Hej Victoria!

      Det knepiga med magåkommor är ju att det kan vara så mycket. Just därför måste man stå på sig och inte nöja sig – men det kan vara nog så svårt.

      När man ligger högt i blodsocker kan man också få en tillfällig gastropares, och att magen fungerar långsammare. Det enda som hjälper då är att få ner blodsockret, och om det är svårt så blir ju det moment 22. Undrar om inte pump skulle vara något för er, men det finns mycket att väga in i det beslutet. Och så är det ju förpubertalt och puberteten nu, då brukar det vara sakakigt.

      Om ni inte får gehör, tycker jag att du kan kontakta Eva Olausson direkt, dietisten som hjälpte mig. Hon sitter på Sahlgrenska, Diabetescentrum och säkert andra avdelningar. Ring växeln och hör! En barsk dam, kan du ju vara förberedd på. ;)

      Lycka till! Man ska inte behöva ha ont i magen också.
      Kram!

  • » Magexperiment 15 augusti, 2011 at 22:20

    […] Anna-Carin on 15 augusti 2011 in Fysik, Personligt Den som har läst här ett tag vet att jag har gastropares. Det är lite jobbigt då och då och kräver en del anpassningar av maten. Nu på senare tid har […]

  • » Facebookgrupp för gastropares 6 oktober, 2011 at 11:05

    […] för gastroparesBy Anna-Carin on 06 oktober 2011 in Diabetes Jag har skrivit om gastropares tidigare i bloggen, som jag själv lider av (läs mer om min gastropares här). De inläggen rankar […]

  • » Att använda ett nytt kök » Carnebro 14 januari, 2012 at 18:10

    […] Skala och finhacka äpplet. Skär laxen i mindre bitar. Blanda med övriga ingredienser och låt stå och gotta till sig en stund. Servera till bakpotatisarna. Så galet gott med pepparoten, dijonen och den rökta laxen som balanseras av äpplet! Jag kommer dessutom servera kokta ärtor till, för att få lite mer grönsaker (och jag kan ju inte äta sallad). […]

  • 84a 23 februari, 2012 at 17:11

    Hej!

    Intressant läsning!

    För mig tog det mer än 10 år innan jag fick riktig hjälp, av kunnig läkare! Jag har inte diabetes men en fastställd gastropares, efter mindre trevliga undersökningar. :)

    Vad skönt det är när man kan få ett ord som sammanfattar alla ens besvär. Från att känna att livet var totalt meningslöst till att kunna leva ett hyffsat bra liv, det är inget jag tar för givet längre. Men jag njuter varje dag av att bli hungrig, kunna äta och få behålla det med.

    Jag har fått en annorlunda medicinering, som jag förstår det iaf. Jag äter en medicin som heter ery-max, en kapsel 30 min innan måltid. Det har fungerat utmärkt och jag håller tummarna för att det fortsätter så…

    Lycka till med era magar!

  • Pia 3 mars, 2012 at 16:36

    Hej!

    Känner igen dina problem alltför väl.. Jag har haft diabetes i ca 38 år gjorde som du i tonåren, tog inget insulin förrän jag blev mer eller mindre tvingad till att ta det.

    Jag skulle också äta sådan mat som går att mosa men numer kan jag äta nästan allt. Inte för mycket fibrer flera dagar i rad dock.. Jag äter Lyrica 50 mg per dag och i och med det så har jag inte haft några skov på flera år. Helt underbart att slippa smärtan och alla dessa kräkningar.

    :)

  • Amanda 7 augusti, 2012 at 22:53

    Hej!
    Jag är arton år och fick i våras diagnosen gastropares. Har haft symptomen sedan årsskiftet 2009/2010 men först efter tjat på en gastroskopi och röntgen på magen fastställes diagnosen. Grejen är såhär – jag har inte diabetes. Jag är alltså arton år, i övrigt helt frisk, ingen diabetes men ändå har jag fått diagnosen. Vet inte om du redan visste att sådana fall finns, min läkare hade aldrig stött på det tidigare och jag har inte kunnat läsa mycket om det – eftersom det knappt finns andra i samma situation med samma diagnos. Läskig tanke tycker jag men tack för din läsning. Kanske blev jag lite klokare på detta.

    För tillfället äter jag Domperidon Ebb 10mg tabletter men kan inte säga att de hjälp nämnvärt. Vad äter du för att minska problemet?

    Tack på förhand!

    • Anna-Carin 8 augusti, 2012 at 07:57

      Hej Amanda! Jag vet faktiskt en person som i övrigt är fullt frisk men som har gastropares. Hon är visserligen inte 18, men har varit det en gång i tiden. Jag vet att hon ofta får problem med fet mat, så det kanske kan vara något att testa för dig? Du hittar henne här, men hon skriver inget om det: http://oversattarbloggen.blogspot.se/

      Jag äter inga mediciner alls just nu, utan ser bara till att låta bli att äta sådant som är för svårsmält. Jag har lärt mig ganska bra vad som fungerar, och är noggrann med att hålla mig till det. Då funkar min mage faktiskt riktigt bra (plus att jag håller blodsockret på bra nivå, men det berör ju inte dig). Jag vet andra som har bra hjälp av din medicin. För din del kanske du får ge det lite tid, för mig tog det flera år att bli så besvärsfri som jag är nu, och det genom att inte avvika från vad jag kan äta. Det är de tips jag har.

      Hoppas du snart blir bättre! Det är skönt att åtminstone ha en diagnos och inte bara må dåligt av besvären.

  • Ibland ledsnar man » Carnebro 4 januari, 2013 at 12:21

    […] där armarna är aktiva gör att blodsockret sjunker), mat som för mig är ännu värre eftersom jag har delvis förlamad matsmältning, tidpunkt på dygnet, andra hormoner i kroppen, eventuella infektioner och då även tysta sådana […]