Eko-reko

Graviditetsförändringar i huden

7 maj, 2013
Torr graviditetshud i ansiktet

Något hände efter den första trimestern, som även sammanföll med vinterkyla och torr luft. Mitt ansikte som alltid varit ganska tåligt, och så länge det fått tillräckligt med fukt mått bra blev som förbytt. Utan fukt har huden blivit fet, så det tog några år innan jag förstod att jag inte har fet hud, utan snarare normal/torr.

Men som sagt, det hände nåt. Förmodligen relaterat till preggohormoner, och förstärkt av vinterklimatet. När jag sminkade mig med min mineralpuderfoundation såg jag rynkig ut. Det smälte inte alls in så fint som det brukade utan la sig pudrigt uppepå, och förstärkte det torra intrycket. Jag upptäckte minimala torrhetsrynkor längre ut från ögonen, på kinderna och pannan. Inte kul.

Så jag tog mig till min närmaste butik som har Maria Åkerberg/Dermanord-produkter, som ni nog märkt är en av favoriterna hos mig. På Din hälsa-butiken fanns en fantastisk expedit – som också var gravid – och jag fick både tips och produkter att prova. Tänker att jag ska dela med mig, ifall någon annan drabbas.

Ny ansiktsregim

Jag fortsatte att rengöra med mina vanliga produkter, men smörjer numera in mig först med kallpressad jojobaolja efter rengöringen. Framförallt inför kvällen när det inte gör så mycket att vara lite oljig. Jag har testat mandelolja, rapsolja och olivolja förut men alltid stört mig på hur liksom hårda de är och att de inte går in i huden. Jojobaoljan är annorlunda. Den är tunn och lätt, och det är inte förrän nu, två månader senare som jag märker att det ligger lite olja kvar uppe på huden. Den sögs bara upp i början, huden var som en svamp! Så nu har jag börjat använda lite mindre mängd.

Efter oljan duttar jag in samma ögonkräm som jag använt i några år, Eye Cream för alla hudtyper. Jag har lite skrattrynkor runt ögonen som är fina tycker jag, men de behöver inte bli till stora kråksparkar riktigt än. Därför klappar jag försiktigt in en liten droppe ögonkräm med pekfingrarna under varje öga morgon och kväll.

Sedan smörjer jag hela ansiktet och halsen med en ny ansiktskräm, som är för mogen hud, Face Lotion More. Tydligen är huden mogen redan efter att man fyllt 30, det var jag inte riktigt beredd på. Uppskattar att de flesta ansiktskrämerna finns i två storlekar, eftersom jag inte vet om huden ändrar sig under amning/efter förlossning igen. Så jag inte behöver köpa upp mig på en stor förpackning som sedan inte används.

Enligt expediten behövs egentligen inte ögonkrämen när man har den ansiktskrämen, men jag har redan ögonkrämen hemma så jag fortsätter. Den är så mjuk och skön också, så det är en behaglig rutin.

Glöm inte skrubben!

Det jag skrivit ovan gör jag morgon och kväll (även om det händer att jag inte alls tvättar bort sminket utan går och lägger mig med det. Det är en dödssynd, jag vet det. Men jag gör det ändå.) En sak som jag tycker är bra, särskilt när huden går bananas och blir jättetorr, är att skrubba huden så att man blir av med de torra flagorna innan man smörjer in.

Jag har använt AHA och Jojoba peeling en gång i veckan i snart ett år och är galet nöjd. Inte minst för att de små skrubbkornen består av jojobakärnor och inte plastbitar, eftersom man hittar såna små skrubbkorn i plast i fiskar i både hav och sjöar. Och det vill inte jag vara med att bidra till. Det händer inte med naturmaterial som bryts ner, som jojobakärnor.

Resultatet

Nu är huden frisk och fin och mår bra. Jag bytte även ut mineralpudret mot en flytande foundation från Dr Hauschka, som om man bortser från en påträngande lukt, fungerar jättefint. Så har jag en oförskämt fin hud nu och har inte haft en finne på månader, så en så genomskinlig och lätt foundation fungerar faktiskt. Min nyans är 00, aka dödsblek, för mellan alla tusen fräknar är huden vit som snö.

hud

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa