Gott

Grönkålssoppa

26 november, 2012
Grönkålssoppa med muskot och syrligt äpple

Jag har kommit in i något slags bra flow, där jag börjat laga mat på kvällarna. Riktig mat, från grunden, och ofta sådant jag aldrig gjort förut. Det är jag väldigt glad över, och i några dagar har jag lagt ut bilder på instagram på den, mest för att dokumentera för mig själv.

Inte så att jag har tänkt gå och bli någon renodlad matbloggare, men just nu är det där den mesta inspirationen finns hos mig. Så varför inte dela med mig? Kanske inspirerar det någon annans vardagsmat, vem vet. Idag blev det grönkålssoppa, som sägs vara supernyttigt och dessutom i säsong just nu. Here we go!

Grönkålssoppa med muskot och syrligt äpple

Grönkålssoppa serverad med crème fraiche, tärnat syrligt äpple och varma ostsmörgåsar på grovt bröd

Grönkålssoppa med muskot

4 portioner, ca 20 min

1 gul lök
Smör
Ett halvt grönkålshuvud (rätt svårt att uppskatta, höfta)
0,5-1 liter grönsaksbuljong (man kan använda julskinkspad om man gör på julrester)
3 dl grädde
Malen muskotnöt efter smak
Syrligt äpple
Crème fraiche

  1. Hacka löken och låt den stekas gyllengul i smöret i en kastrull
  2. Rensa grönkålen från de hårda stjälkarna. Du river bara av bladen, och grovhackar dem.
  3. Häll på en halvliter buljong i kastrullen, fyll på med grönkålsbladen. Rör runt så sjunker volymen på bladen efter några minuter. Spä med mer buljong om det behövs.
  4. Koka tills grönkålen mjuknat. Dra kastrullen från plattan och häll i grädden, purea soppan.
  5. Smaka av med muskot, och salt om det behövs.
  6. Servera med en klick crème fraiche och fint tärnat äpple.

Vill du ha en matigare middag, ta en eller två skivor grovt bröd och bred chilisås på. Täck med ost och grädda i ugnen i 200 grader ca 15 min. Passar bra att börja med, innan du gör soppan, så är det klart ungefär samtidigt.

Smaklig måltid!

Grönkål - supernyttigt och i säsong just nu

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Anna 27 november, 2012 at 08:04

    Ser jättegott ut! Blir till att prova :)

    • Anna-Carin 27 november, 2012 at 09:08

      Ja, gör det! Ska vara gott att ha kokta ägghalvor i också, ungefär som spenatsoppa. Men jag gillade äpple också.

  • Mikaela 17 december, 2012 at 20:29

    ”Tintin, pepparkaksgate och Disney – rena tomteverkstan.”

    Eftersom man inte kan kommentera det inlägget så får jag skriva här.
    Åh, du kloka människa! Aldrig har jag blivit så lycklig över att läsa något som
    innefattar pepparkaksgubbar och allt annat folk raserat så mycket om.

    Tänk om alla kunde skriva ren jävla fakta som du har gjort, då hade förståelsen
    för alla våra medmänniskor varit så mycket större, och vi hade sluppit se att folk
    beskyller alla invandrare för något media blåst upp!!

    Tack, tack för att du skrivit ut det klokaste jag läst på länge! glädjetårarna sprutar!!!