Personligt

Husmor: att koka lingonsylt

8 november, 2011
Lingonsylt upphälld på burk

Dalarna-lingon att koka sylt på

I år beställde jag lite lingon från en bekanting till pappa i Dalarna, en skinntorr gubbe som så gott som bor i skogen och älskar att plocka svamp och bär. Jag beställde fyra liter men fick tio av pappa – eller ja, jag var i Spanien så brorsan fick ta emot leveransen.

Inte nog med det, han satte sig och rensade dem en fredagkväll också! (Det är nog nu jag inte ska berätta att enklaste sättet att rensa lingon är att lägga dem i vatten så flyter barr och annat skrufs till ytan). De har legat i min frys tills nu, men det är dags att rensa frysen så jag bestämde mig för att koka lingonsylt på det mesta av dem. Sparade två liter till att råröra och dekorera kakor med.

Idag var det dags. Skrev i det här inlägget att jag ofta var med och kokade sånt här när jag växte upp, men det var ack så länge sen. Så det var nästan som att göra på nytt. Men så enkelt! Snälla Suzanne hade varit ute med mig på Ikea och köpt syltburkar, så de diskade jag och ställde i ugnen för sterilisering. Gummiringarna sköljde jag i konserveringsmedel.

Jag lät bären tina och sedan koka upp. Koka i 8-10 minuter, och sen röra ner socker och en blandning av sylt, natriumbensoat och citronsyra för ännu längre hållbarhet (lingon håller länge av naturen). Klart!  Jag använde lite mindre socker än i de recept jag hittade på nätet. Och måste jag säga, den blev alldeles lagom söt med ljuvlig syrlighet, precis som lingonsylt ska ha. Gott.

Fina burkar med lingonsylt att ge bort och äta själv – helt ekologiska! Självklart använde jag ekologiskt strösocker, och bären kommer från skogen. Citronsyran och natriumbensoaten vet jag i och för sig inte hur ekologiska de är. Men oavsett, det är lite godare och känns lite bättre att ha kokat själv.

Lingonsylt upphälld på burk

 

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa