Internet

Instagram och några tips om fotograferande

28 mars, 2012
Mina senaste alster i Instagram

Instagramappen in actionJag fullkomligt älskar Instagram, appen som låter dig ta bilder, lägga på filter och effekter och publicera dem i flera sociala mediekanaler. Du kan kolla på andras bilder, gilla och kommentera, märka dina egna med hashtags och söka på hashtags i communityt. Du kan även geotagga bilden och tala om var du har tagit den.

Jag använder dessutom wordpresspluginet Instapress som visar mina fem senaste Instagrambilder här i vänsterspalten på bloggen. Jag använder ofta mina instagrambilder i blogginläggen som ni säkert har märkt, och har valt att bilderna automatiskt sparas i iphonen så jag kan ladda ner dem på datorn. I skrivandes stund har jag publicerat 1 299 bilder på Instagram, och har 448 personer som följer mig. Ja, jag älskar Instagram.

Varför älskar jag instagram?

För att det gör det så enkelt och lätt att fota och ändå göra bra bilder! Och för att jag får ta del av så många andras helt fantastiska bilder och sätt att se världen. Varje bild blir ju en tolkning i sig. Men framförallt för enkelheten. Jag fotar med min iphone i min vardag och redigerar och publicerar bilden på minuter.

Jag har tillgång till en systemkamera också, men jag orkar ärligt talat oftast inte släpa på den, och inte sitta och redigera bilder i photoshop. All respekt till dem som är intresserade och fotar på det sättet, men för mig blir det för många trösklar för att det ska bli gjort. Har åtskilliga gigabyte med råa bilder som behöver redigeras redan.

10 små knep

Jag menar inte att jag är någon superfotograf, men jag har trots allt läst lite bildjournalistik och bildkomposition och några grejer fastnade i huvudet. Så varför inte dela med mig av dem, kanske är det något som kan fastna i ditt huvud också?

 1.  Stödlinjer för raka bilder Använd iphonens kamerainställning så att du använder stödlinjerna om du ska fota något som är rakt. Som en horisont eller ett hustak. Det är så väldigt lätt att man håller telefonen bara lite snett och det syns mycket mer på bilden.
 2. Våga gå nära Gå alltid lite närmare motivet än vad du tror. Det blir ofta bättre då.
 3. Zooma in Vissa saker som ser fantastiska ut i verkligheten blir inte alls bra på kort. Ibland blir det bara gyttrigt och rörigt, som landskapsbilder med många detaljer. Då är det bättre att zooma in på en detalj och få med lite av bakgrunden.
 4. Skärpan i iphonen Om du touchar iphoneskärmen där du vill ha skärpa i bilden så ställer den in skärpan. Förutsatt att du inte är för nära.
 5. Rörelseriktning och djup tack vare bildkomposition Grundläggande bildkomposition ställs lite på ända eftersom alla instagrambilder är fyrkantiga. Men fortfarande gäller att du med hjälp av olika linjer i bilden, som vägar, vinklar, sakers position, ljusets riktning skapar en rörelseriktning som kan suga in betraktaren i bilden. Och man läser oftast bilder från vänster till höger i västvärlden – placerar man något mörkt eller kompakt i högerkanten kan man också få betraktaren att stanna i bilden längre.
 6. Tänk i tredjedelar Tredjedelsregeln: dela upp bilden i tredjedelar (på bredden eller längden) och lägg motivet i de olika delarna. Om du till exempel fotar en horisont, prova att lägga horistonlinjen i den övre kanten av den nedre tredjedelen, så att himlen dominerar bilden. Flytta sedan upp den till den nedre kanten av den översta tredjedelen, så dominerar landet/vattnet. Du ser ganska snart vilken skillnad det gör i dramatiken i bilden.
 7. Använd ett antikt mått Testa att placera ett motiv enligt gyllene snittet. Det är ett mått eller en slags komposition som är känd sedan antiken och ska representera den absolut harmonin.
 8. Finare porträtt Om du fotar en person, testa olika vinklar och avstånd. Kom ihåg att nära ofta är bättre. Underifrån är oftast en otacksam vinkel som skapar dubbelhakor och annat otrevligt, medan snett uppifrån är mer smickrande. Tänk också på hur du placerar personen i bilden: till vänster, till höger, åt vilket håll är ansiktet vänt? En människa vänd åt höger tolkar vi oftast som på väg. Lek också med hur mycket luft du placerar/inte placerar runt huvudet – eller var du placerar personen beroende på hur ljuset faller. Experimentera!
 9. Använd skärpefunktionen Lek med skärpa och blurr via vattendroppen i den övre raden i instagramappen. Du kan välja en rund skärpa eller ett avlångt band. Du kan göra skärpan större eller mindre genom att dra med fingrarna, och du kan vända på bandet så det ligger diagonalt eller är stående. Testa en massa olika och se vad som händer med bilden om du lägger skärpan på olika ställen.
 10. Rocka loss med filtren och kontrast Använd möjligheterna med alla filter, och glöm för all del inte bort kontrastfunktionen. Det är solen nere i vänstra hörnet i appen. Är den gul är den aktiv. Bocka i och testa alla filter, bocka ur och testa på nytt. En småtråkig bild kan verkligen blomma ut i appen!

Det allra viktigaste knepet är nog att bara våga och börja fota och öva upp sitt fotoöga. I takt med det ser man allt fler motiv som kan vara oväntade. Och så förstås: bryt mot alla regler. Knepen ovanför är ett sätt att testa och utvidga sin fotoblick. testa dem och lägg märke till vad som händer med bilderna. Men framförallt. Fota för att det är roligt!

Mina senaste alster i Instagram

Ja, just ja. Jag heter carnebro på instagram också, om du skulle vilja följa mig där.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Annika 2 april, 2012 at 17:32

  Hjälp, jag fattar inte riktigt hur man använder Instapress. Jag har en wp-blogg, men hittar inte Instapress bland widgets i adminpanelen. Måste man installera det på nåt sätt, fast man ligger på en allmän wp-adress? Eller funkar det bara om man har egen adress/domän?

  • Anna-Carin 2 april, 2012 at 19:57

   Jag vet faktiskt inte hur det funkar på wordpress.com. Det är ett plugin som man installerar (åtminstone på egen domän), inte en widget. Sen kopplar man ihop det med sitt instagramkonto så de två kan prata. Berätta om du hittar något sätt!

 • Annika 3 april, 2012 at 14:53

  Hm. Det står om Widgets, men det finns ingen. Så jag tror att det är en plug-in iallafall, och då funkar det inte för min lilla amatörblogg. Synd.

 • 10 tips för bättre bilder i Instagram « Sociala medier 5 april, 2012 at 15:27

  […] Anna-Carin Carnebro skrev häromdagen några bra tips om min favoritapp Instagram. Jag blev inspirerad att fylla på med mina egna tips kring hur man kan ta bättre bilder med Instagram, eller med vilken kamera som helst för den delen. Jag är verkligen en glad amatör och ingen proffsfotograf, men ett och annat har jag ändå lärt mig om fotografering genom åren. Så här kommer mina korta tips för hur dina bilder kan bli ännu proffsigare. […]

 • 10 tips för bättre bilder i Instagram « Sociala medier | Seo/Sökmotoroptimering/Sökmarknadsföring/Sociala medier 5 april, 2012 at 22:34

  […] Anna-Carin Carnebro skrev häromdagen några bra tips om min favoritapp Instagram. Jag blev inspirerad att fylla på med mina egna tips kring hur man kan ta bättre bilder med Instagram, eller med vilken kamera som helst för den delen. Jag är verkligen en glad amatör och ingen proffsfotograf, men ett och annat har jag ändå lärt mig om fotografering genom åren. Så här kommer mina korta tips för hur dina bilder kan bli ännu proffsigare. […]

 • » Instagram även för Android » Carnebro 15 april, 2012 at 20:13

  […] Har du en Androidtelefon och inte testat Instagram är det dags att göra det nu. Det är gratis och lätt. Läs gärna om varför jag gillar Instagram så mycket! […]

 • » Elva frågor » Carnebro 2 maj, 2012 at 21:16

  […] Instagram. Lätt. […]

 • Nicole 6 oktober, 2012 at 08:24

  Hej, har en liten fråga bara. Jag tog en bild med den vanliga iPhone kameran för att jag ville arbeta med den bilden lite senare på instagram. Nu när jag öppnar instagram och vill hämta bilden från mitt fotoalbum så säger den : instagram do not have access to your photo album, please change this on private settings. Och det är just detta jag inte kan hitta :( har varit inne överallt men lyckas inte. Vet du kanske hur man gör?!

  • Anna-Carin 6 oktober, 2012 at 08:55

   Hej!

   Jag vet inte exakt hur det ser ut i din telefon och har inte stött på problemet själv, men har du letat efter appen även i själva telefonens inställningar? Det vill säga, stäng instagramappen och gå till inställningar i telefonen. Du vet, den gråa ikonen med kugghjul. Skrolla ner och kolla om du hittar instagram där, och leta runt bland de andra inställningarna. Annars vet jag faktiskt inte? Men hoppas att du hittar och kan lösa det!

 • Instagramentusiast i TV4 Nyhetsmorgon » Carnebro 21 oktober, 2012 at 18:57

  […] kan och använder instagram. Hon hade hittat mig via den här bloggen, och jag gissar att det var det här eller det här inlägget som hade dykt upp när hon sökte på Google.(Söker man på själva […]

 • Bloggeffekt - ett exempel ur verkligheten - Webbevakningsbloggen 23 oktober, 2012 at 09:39

  […] Just nu kan jag använda mig själv som ett praktiskt exempel på den typen av bloggeffekt. I fredags blev jag nämligen uppringd av en journalist på TV4 Nyhetsmorgon, som letade efter en entusiastisk instagramanvändare till lördagens program – och hon hittade mig, via min personliga blogg på Carnebro.se. Närmare bestämt det här inlägget. […]

 • Bloggeffekt - ett exempel ur verkligheten - Webbevakningsbloggen 26 januari, 2013 at 16:21

  […] Just nu kan jag använda mig själv som ett praktiskt exempel på den typen av bloggeffekt. I fredags blev jag nämligen uppringd av en journalist på TV4 Nyhetsmorgon, som letade efter en entusiastisk instagramanvändare till lördagens program – och hon hittade mig, via min personliga blogg på Carnebro.se. Närmare bestämt det här inlägget. […]

 • Guide till Instagram för alla Android-användare | Ajour 22 mars, 2013 at 19:47

  […] stor del av charmen är det kvadratiska formatet som känns igen från Hipstamatic och både Anna-Carin Carnebro och Hans Kullin har flera bra tips på hur du kan tänka kring motiv och de filter man har att […]

 • yasmine modell mamma och fru 26 augusti, 2013 at 12:06

  rätt ny med instagram men om man ska medverka i tävlingar så vill dom ofta att man ska ge deras bild en shoutout hur gör man det? hittar ingen delningsknapp.
  vet du?

  • Anna-Carin 7 september, 2013 at 19:48

   Nej, tyvärr det vet jag inte.

 • Madeleine 9 december, 2013 at 21:35

  Hejsan om jag är privat kan andra se mina hashtags om dom söker på ordet då?