Diabetes

Insulinpump med kontinuerlig vävnadsglukosmätning

18 januari, 2012
Animas Vibe är en ny insulinpump som tillsammans med en sensor visar en trend över hur blodsockret ligger

Igår var jag på en pumpträff med Hufvudstadens diabetesförening här i Stockholm. Representanter från Rubin Medical, Roche/Accu-check, Medtronic och Nordic Infucare som alla tillhandahåller pumpar var på plats och berättade om sina produkter, pumpar i allmänhet och kolhydratberäkning.

Det var en mycket givande och intressant kväll! Framförallt för min del i kontakten med Rubin Medical som har min pump, Animas 2020, och jag fick lite tips om inställningar jag inte använt än. Jag satte ju in pumpen själv och har hittills inte kunnat gå på en grupp-pumpträff. Brukligt är att sätta in en pumpbehandling i grupp med andra där man även har utbildning. Men när jag satte in pumpen reste jag så mycket i Europa med mitt jobb att inget av de tre tillfällen som hann passera passade mig. Till slut bestämde jag mig för att det var okej att göra på egen hand, och det gick ju bra.

Insulinpump med visuell blodsockertrend

I det här inlägget så fokuserar jag på Animas, eftersom det är den pump jag har. Animas har släppt en ny pump som heter Animas Vibe, och enligt representanterna finns den i högkostnadsskyddet och åtminstone på en del av Stockholms diabetesmottagningar. Man använder pumpen tillsammans med en sensor (se nedan) som mäter vävnadsglukos. Det analyserar pumpen och omvandlar till en trend. Pumpen visar helt enkelt åt vilket håll värdet är på väg.

Animas Vibe är en ny insulinpump som tillsammans med en sensor visar en trend över hur blodsockret ligger

Den här bilden tog jag igår på en av Rubin Medicals representanters, som också är diabetiker, Animas Vibe-pump.  Som synes är blodsockervärdet runt 7,8 och trenden är att det kommer att ligga så framöver. Den gröna pilen kan också vara blå och peka neråt för sjunkande värde, eller rött och peka uppåt för ett stigande. Så himla smart!

Det här i kombination med till exempel insulin kvar i kroppen-funktionen i pumpen kommer ju att underlätta nåt enormt för att balansera blodsockret, särskilt i kombination med träning eller andra aktiviteter. För att inte tala om vilken motivationsfaktor. Nu kan man ju förebygga låga blodsocker och höga blodsocker, och inte behöva gissa jämnt. Jag vill verkligen ha!

Kontinuerlig vävnadsglukosmätning

Den här sensorn som jag nämnde i stycket ovan då? Jo, för att Animas Vibe ska kunna mäta trender måste man ha en sensor som sitter i vävnaden. Den i sin tur är kopplad till en sändare som pratar trådlöst med pumpen. Sensorn har en hårstrå-tunn nål som man själv för in i vävnaden, magen är det godkända stället men även rumpa och baksidan på överarmarna kan fungera, med ett infusionset.

En hårstråstunn nål är sensorn som gör kontinuerlig glukosmätning i vävnaden

Såhär tunn är nålen. Sensorn behöver man byta var sjunde dag, och då kalibreras även sändaren och pumpen om i två timmar. Sändaren är samma, den byter man var sjätte månad. Den kopplas fast ovanpå sensorn, på huden. Observera att man ändå måste ta blodsocker med en vanlig blodsockermätare.

Skillnad på vävnadsglukos och blodsocker

Det är skillnad i exakthet mellan glukoshalt som är uppmätt i vävnaden och i blodet. Just därför visar CGM, den kontinuerliga glukosmätningen som Animas Vibe använder, trender och inte exakta värden. Den är också bara godkänd för det.

Visst hade det varit smutt om det hade funkat med blodglukos, men för min del känns det här som ett stort framsteg. Jag ska prata med min läkare nästa gång och se om det kan vara något för mig.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • » Kolhydratberäkning och korrigering » Carnebro 29 januari, 2012 at 17:16

  […] och korrigeringBy Anna-Carin on 29 januari 2012 in Diabetes När jag var på pumpträffen pratades det också om kolhydratberäkning. Det är något jag fick nämnt för mig när jag […]

 • Aleksander 12 april, 2012 at 00:17

  Låter väldigt bra! Men dyrt också. Jag ska också kolla med min läkare nästa gång jag är där. Vore kul att testa. Jag har testat kontinuerlig mätning med en medtronic mätare och jag vet att sensorn var svindyr då, inte för att jag behövde betala men skall jag ha en sådan permanent så kommer nog många utredningar att ske innan. Tyvärr.

 • » Sensor för vävnadsglukos » Carnebro 21 april, 2012 at 22:13

  […] gillar det ändå. Men jag vill byta ut min Animas 2020 mot en Animas Vibe med inbyggd vävnadsmätning. Jag känner att det ger jättemycket att kunna titta på kurvor och […]

 • Helena Eriksson 24 november, 2012 at 21:32

  Hej!
  Jag har kört animas vibe och cgm systemet sen i september nu och jag är jätte nöjd! Har kollat mina bs värden i vanliga apparaten också och kan konstatera att cgm mäter riktigt bra.
  Den larmar när den ska, pumpen stänger inte av sig och inget annat krångel heller..
  Körde en sensor i 17 dagar! Fungerade och mätte lika bra då men tejpen var så dålig att jag var tvungen att ta bort den.
  Hoppas verkligen att alla som vill ha denna typ av behandling kan få den för den betyder allt för mig nu. Har sänkt mitt hba1c betydligt och inte haft ett värde över 20 trots jag varit jätte sjuk och ätit 3 antibiotika kurer.
  Jag har bara gott att säga om animas vibe och cgm. Hoppas TLV överväger att subventionera.