Dags för ett recept till med kål, återigen från den fantastiska boken Kål Hos Pelle som jag skrev om tidigare. Den här gången ett som det nästan osar svensk husmanskost om, och som även det är fantastiskt gott. I receptet rekommenderas att servera med rårörda lingon och potatispuré, men jag tycker att det funkar utan potatis och med lingonsylt också.
Kålfräs med köttfärs och rårörda lingon
4 portioner
Ingredienser
350 g strimlad spetskål eller vitkål*
400 g köttfärs*
1 skivad gul lök*
2 skivade vitlökssklyftor*
1 msk honung*
3 kvistar timjan*
2 lagerblad
1 knippe hackad gräslök*
1 dl vispgräddeä*
1 dl kycklingbuljong*
50 g smör*
* är lätt att hitta som ekoalternativ i vanliga mataffärer.
- Bryn köttfärsen väl i hälften av smöret i en stor stekgryta. Jag använde en gjutjärnsgryta jag ärvt av min farmor.
- Lägg ner resten av smöret, kål, vitlök, lök, timjan och lagerblad.
- Sänk värmen och stek sakta tills kålen mjuknar.
- Tillsätt buljong, grädde och honung och låt det koka ihop.
- Smaksätt med salt och peppar. Strö gräslök över vid servering.
Jag missade gräslöken vid servering, och valde att använda lingonsylten jag kokat själv istället för att rårörda. Det blev gott det med!
[…] Må: Linssoppa med broccoli, toppad med yoghurt Ti: Pitabröd med pulled pease, grönsaker och vitlökssås On: Halloumi carbonara To: Tapenadbakad fisk med rostad potatis Fr: Bakad potatis med kesoröra och räkor Lö: Våfflor med vita bönor i smeten till lunch, barnkalas, räkor, ägg och majonnäs på rostat bröd till middag Sö: Rester, kålfräs med köttfärs och rårörda lingon […]