Stugan

Köket – hur blev det?

3 januari, 2021

Ja, det är ju januari nu och fortfarande jullovsledigt, så jag passar på att läsa igenom mina inlägg om stugan och se hur det blev. Och en stor grej som blev förra året, var ju hela insidan på stugan inklusive köksdelen. Rätt så ”nätt” projekt kan man säga. Hehe.

Jag bytte jobb förra året, och det var kanske lite tur, för i och med det behövde jag göra slut på ett orimligt stort flexsaldo och många sparade semesterdagar. Inte bara var jag ledig runt påsk utan även två första veckorna i maj, och en dag i veckan från februari till sista april. Majoriteten av de dagarna gick åt till att hålla på med renoveringen. Och det var nog det som gjorde att vi faktiskt kunde sova första natten i stugan i maj, väl påpälsade med duntäcken och underställ.

Med andra ord: jag blev så gott som klar med köket och renoveringen av stugan. Men det var hårt jobb! Och kallt emellanåt, finns ingen värme i stugan. Elen stängde jag av för det mesta när jag inte behövde den för apparater, och fick sen utbytt av elektriker. Så det var termos med varmt te och kall matsäck, om jag inte cyklade iväg och köpte färdigt någonstans. Hårt och kallt jobb, men i slutändan värt det. Och vill du veta hur det gick till och resultatet, förbered dig på lång läsning och många bilder!

Rivning

Rivningen gjorde jag egentligen året innan förra året, innan jag stängde stugan. I samband med att jag rensade ut allt. Det bohag och de saker jag sparade täckte jag med byggplast och drog ihop i mitten av stora rummet. All väggfast inredning tog jag bort, en del av köket fick jag hjälp av brorsan med att riva. Tyvärr var det mesta ganska skadat och i väldigt risigt skick, så det blev ett gäng tipptapp-svängar.

Jag tog också ner en del av den murade väggen vid vedspisen, efter att ha rådgjort med sotaren. Rent byggnadsmässigt var den inte bärande. Det var ett hårt jobb, kan jag sammanfatta det med. Knackade ut murbruket mellan stenarna, och slog ut tegelstenar med slägga. Självklart sparar jag stenarna, de kommer att komma till användning.

Starten: ett smutsigt jobb

I februari satte hantverkarna in de nya fönstren, och efter det kunde jag sätta igång. Jag började med det som är det smutsigaste: riva tapeter, slipa, spackla, slipa igen. Jag ville bli av med det dammiga jobbet innan jag påbörjade murning, takmålning, tapeter och golvläggning.

Lite av de nedrivna tapeterna

Underarbetet är ju som vanligt bland det viktigaste, men mördande tråkigt. Jag hade god hjälp av spackelspade, och slipmaskin. På vissa ställen släppte tapeterna lätt och det gick att riva enkelt. På andra ställen satt de fast, då slipade jag på dem för att se vad som kunde tänkas lossna och lossnade inget fick de vara kvar. Slipade bara ner skarvar och ojämnheter. Och spacklade alla tusentals hål.

Det svåraste var nog att få bort tapetlagren av strukturtapet från dörröppningens sidor och topp. Inte världens skönaste arbetsställning heller. Dammigt, tråkigt och tar lång tid, och blir bara fulare medan man gör det. Så opeppigt.

Dammigt. Men paus i vårsol.

Uppmurning av murstocken

Det här var lite utmanande, jag hade aldrig murat tidigare. Men med youtube och lite googlande klarar man det mesta. Jag, elcykeln och cykelkärran var på Bauhaus en tidig morgon bland bilarna på drive in-delen och köpte murbruk. Sen var det bara att köra. Smutsigt, kladdigt, lite pilligt men ändå rätt givande?

Men innan murbruket hade jag tagit ner kakelplattorna och hackat loss ytterlagret på själva murstocken som var i något slags glansig superfärg som inte gick att få bort eller måla över. Sedan jämnade jag ytan med specialbruk, som också fick torka. Och när murbruket brunnit klart, målade jag alltihopa med silikatfärg i två-tre omgångar.

Ett litet kollage som visar vägen till resultatet

Taket fick ny färg och blev vitt

Medan murbruket torkade målade jag taket. Först med en skitfärg som var som filmjölk och inte täckte alls. När jag köpte ny färg, investerade jag även i en färgspruta. Den har kommit till användning kan jag säga! Taket, taklister, dörrposter, golvlister, luckor. Den klarar lackfärg, vattenbaserad färg och slamfärg. Blir bra när det är dags för fasaden. Och visst blev det skillnad på takfärg?

Dags för tapeterna

Som jag skrev om tidigare hade jag fyndat riktigt fin tapet från Boråstapeter, en easy upvariant. Och eftersom jag bara assisterat vid en tapetsering nio år tidigare, var jag rätt glad över att den var så enkel. Limma på väggen, upp med tapeterna och så mönsterpassning kant i kant. Eller, enkel, det var ett jäkla pysslande att få till det, och hade underlättat att vara två. Men att det inte var värre i alla fall? Man kanske inte ska titta supernoga överallt, men den sitter uppe i alla fall. Och det blev en ofantlig skillnad!

Från linoleum till laminat

Äntligen var det dags att lägga golv. Hittade ett fint och förhållandevis billigt laminat på Byggmax som ser ut som breda plankor. Vad tungt det är att lägga golv. Upp och ner och banka och passa och banka igen. Fick väl egentligen riktig kläm på det när jag nästan var klar, haha.

Men jag är glad att jag varit med och lagt riktig parkett tidigare så jag ändå hade en aning och lite känsla. Men vad kul det ändå är när man kommer till det där man faktiskt ser skillnad. Eller vad sägs? Inget mer blått, grått och rött linoleumgolv, det ligger där under stegdämparen och laminatet.

Och så köket då …

Ja, nu när allt var klart vad gällde murstocken, tak, väggar och golv var det dags för mer fokus på köksdelen. På väggen vid murstocken har det suttit ett fönster som är igensatt, och där var väggarna i riktigt dåligt skick efter alla skåp som suttit där. Efter lite funderande kom jag på att titta efter färdig panel att sätta upp och valet föll på en som imiterar pärlspont i en offwhite färg. Inte så enkel att sätta upp trots att det borde vara det, men ändå en snabb lösning. Som dessutom blev fin!

Skåp och luckor

Jag hade ambitionen att köpa all inredning begagnat men där gick jag bet. Skåpstommar, luckor, passbitar och en liten bänkskiva fick jag köpa nytt och följde i stort sett min planering med luckorna som heter Hittarp från Ikea. Och därmed montera, fy fasiken vad jag inte vill se en ikeamonteringsanvisning igen. Samt sätta upp på väggen. Rakt och fint och hej och hå. Men efter en hel del slit kom det dit i alla fall.

Vitvarorna däremot lyckades jag hitta begagnade i bra skick. Spis och ugn, mikro och kylfrys. Jag hittade mikron hos en annan kolonist i vår Facebookgrupp för området, och det andra via Facebook inklusive transport. All annan inredning är begagnad, sparad sen tidigare eller loppisfynd. Och det känns bra. Älskar alla cirkeltjänster som Facebook Marketplace, Blocket, Tiptapp och Hygglo, den sistnämnda hyrde jag t ex kakelskärare på och där ska jag lägga upp en del av mina verktyg till uthyrning.

Kakel, klinker och hyllor

Så var det då dags för kaklet. Det som jag köpte långt innan renoveringen utan att ha kollat mot tapeten eller skåpen (som jag inte ens visste vilka jag skulle köpa än), men som var på rea och som jag verkligen tyckte om. Och fint blev det! Hade egentligen tänkt sätta det i förband, men missade det i första omgången så då fick det bli som det blev. Och det blev fint det med.

Och så var det det där med klinkers framför vedspisen. Jag hade fyndat fint marockanskt kakel, 10 plattor, på marketplace ett år tidigare. Och hade impregnering till dem sen förut. Men vartefter tiden gick kändes det mest meckigt och inte så fint längre, dessutom i fel storlek. Så jag la ut dem i vår lokala grupp och sålde dem igen, och tog istället överblivet klinker från vår gamla badrumsrenovering i lägenheten. I rätt storlek och utan behov av underhåll som impregnering. Jag känner mig mycket nöjd med det valet.

Ovanför vasken och en del av bänken har jag satt upp hyllor. Det är melaminskivor och konsoler jag förut haft i en lägenhet vi har bott i, som jag sågade till i storlek. Ganska fult med melamin, men med den där gulliga hyllkantsremsan tänker man inte på det. Och skönt att få upp mikron och ha lite förvaring på väggen.

Vatten och avlopp

Jag har inte indraget vatten i stugan, och därmed inget avlopp heller. Så jag fyller dunkar med vatten som jag kokar upp när jag ska diska. Däremot har jag köpt till avloppsslangar och tätat med silikon till vasken, med hink under så att vi kan använda vasken som ”vanligt”. Gråvattnet vattnar jag trädgården med, precis som man får göra (självklart använder jag miljövänlig tvål och diskmedel).

Så gott som klart

Vi tillbringade så gott som hela sommaren i stugan. Så underbart! Jag tog nog ut mig lite för att hinna klart så vi kunde semestra där, men det var det värt. Gjorde klart mycket av det där småpillet, som dessa eviga lister som ska dit, men det finns ändå både små och stora detaljer att fortsätta med. Det som syns mest är passbitarna som behövs i köket, mellan skåp/vägg och skåp/kylfrys. Men det kommer, så småningom. Eller aldrig, hehe.

Summa summarum är jag otroligt nöjd och lite imponerad av min egen insats, tänk att jag gjort allt det här nästan helt själv. Elen stängde jag av och monterade bort, men en elektriker monterade all den nya inklusive ny elcentral med jordfelsbrytare vilket känns som en viktig investering. Yes, I can! Haha. Och vi har en fantastisk stuga att njuta av – från en murrig, mörk till ljus och välkomnande.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Åsa 3 januari, 2021 at 18:37

    Fantastiskt! Så fint, bra jobbat!

  • Rebecca Liljemark 4 januari, 2021 at 19:09

    Så otroligt fint!! Så imponerad!!