Inredning & pyssel

Köksrenovering – del 1 (av förmodligen många)

17 oktober, 2011
Köket på 3D-ritningen från Ikeas planeringsverktyg

Idag var första gången jag kom ut från Ikea utan en brun papperspåse, blå plastkasse eller paket med värmeljus. Ändå var det det enskilt största tillfället jag handlat för så mycket pengar. Vad kom jag då ut med? Beställningsordern på ett sprillans nytt kök. Det känns lite nervöst, och väldigt pirrigt.

Jag har delvis renoverat kök tidigare. Men aldrig gjort en sån här drastisk förändring. Köket i min lägenhet idag är delvis original från 1949, platsbyggt, trärent inuti, svårt att hålla rent, opraktisk höjd, få arbetsytor, saknar fläkt, och har väldigt tröga lådor och dörrar. En del är från 1980-talet. Det enda jag kommer att behålla är golvet som är ekparkett.

Det nya köket kommer att se ut såhär vad gäller skåp, bänkskiva och vitvaror:

Köket på 3D-ritningen från Ikeas planeringsverktyg

Diskmaskin, turbokolfilterfläkt, induktionshäll, mikro och varmluftsugn. Glatt överraskad av Ikeas planeringsverktyg som blir såhär bra i 3D-vyn.

Mitt kök är så gott som fyrkantigt, 12 kvadratmeter stort med ett fönster på en av väggarna, om inte skissen förklarar tillräckligt. Det som inte syns här är att det kommer att sitta spottar under skåpen och belysning över högskåpen.

Luckorna är Applåd vit, handtagen Tyda , Boholmen diskho (underlimmad), Ringskär blandare och bänkskivan laminat i ek-imitation. Jag vill ha ett kök som är praktiskt, där jag aldrig ska störa mig på små irritationsmoment som otillfredställande form på handtag som gör det svårt att öppna lådor eller en bänkskiva som måste oljas in. Kanske inte så fantasifullt men smart.

Har inte helt bestämt mig för väggfärg och kakel än. Men det lutar åt någon av kulörerna Krita, Fjäder eller Älva i Alcros AD White-kollektion. Ska köpa färgprov och provmåla för att se hur det blir i ljuset på mitt ostliga kök. Kaklet som jag har bespetsat mig på är glasmosaiken nedan från Höganäs, men jag ska titta på annat också. Jag gillar mosaik, så det blir det nog.

Jag har använt mig av designprincipen KISS, Keep It Simple Stupid, i något modifierad form när jag har planerat mitt kök. Enkelt, rent, färger och former man inte tröttnar på i första taget. Funktion och form, med fokus på det förstnämnda.

Nu ska jag bara hitta bra hantverkare, packa ihop och  få ut det gamla, förbereda väggarna, och in det nya. Sedan plockar jag upp mitt fina, fina teakbord från källaren med de omklädda stolarna och ägnar mig åt det allra roligaste. Inredningen. Och så klart, laga massor av mat!

Rubriken då? Ja, inte kan jag göra ett sånt här stort inredningsprojekt utan att blogga om det under tiden. :)

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Vonsan 18 oktober, 2011 at 06:53

  WOW nu har du kommit igång och så fint det kommer att bli !

  • Anna-Carin 19 oktober, 2011 at 14:24

   Tack! Jag hoppas det. :)

 • Carola 27 oktober, 2011 at 19:14

  Varför inte en blandare av svensk kvalité – FM Mattsson?! Du känner någon som jobbar där… ;)
  Kram

  • Anna-Carin 31 oktober, 2011 at 19:11

   Åhå, på så sätt. :) Nu är blandaren redan beställd, men om jag ska byta ut blandarna i badrummet så ska jag komma ihåg det.

 • » Köksrenovering – del 12: sista inlägget! » Carnebro 9 januari, 2012 at 13:54

  […] så får jag inte med hela bänksskivan i en bild (vill du se hur köket är planerat, kolla på ritningen i första inlägget). Såhär ser det ut i det andra hörnet, med integrerad diskmaskin och […]

 • Fanny 16 oktober, 2013 at 15:13

  Hej Anna-Carin!
  Jag är frilansande reporter för en inredningstidning och letar efter någon som har planerat sitt kök med hjälp av ett planeringsverktyg på nätet, och hittade därför till din blogg. Har du lust att berätta mer om det här i tidningen? Maila mig isf!