Inredning & pyssel

Köksrenovering – del 12: sista inlägget!

9 januari, 2012
Mer arbetsytor med en enda lång bänkskiva

Ja, faktiskt. Nu är köket klart. Dagen som jag längtat efter är äntligen här!

Först: ett stort tack till mina hantverkare, Freddie och Maggie på Fremag. Duktiga, snabba, pålitliga, kreativa och väldigt trevliga. Inga förseningar, kundorienterat, ja, jag har nog aldrig blivit så positivt överraskad av hantverkare. De gör alla typer av kök och även badrum, så min starkaste rekommendation är att du anlitar dem! Och kolla så snygga de är sen. :)

Maggie och Freddie på Fremag

Idag kopplades vattnet in, och de sista fogarna lades. I helgen tömde jag mina sex flyttkartonger med köksprylar och fyllde märkligt nog nästan alla skåp, trots att de är fler nu än vad jag hade innan. Lyckades även snubbla med en flyttkartong full med glas i händerna och ta emot mig med en tå mot dammsugaren. Aj. Den är förmodligen lite av, alldeles blå och svullen.

Jag tvättade och bonade köksgolvet också, tvättade fönstren, målade gardinlisten och hängde upp och fållade gardinerna mamma och jag sydde i julas. Flyttade kyl- och frysvaror till nya kylen och frysen, och frostade av den gamla (kan tipsa om avfrostningsdukar, grymt bra!) så jag kan lägga ut den på blocket. Imorse bar jag upp mitt teakbord och de fyra stolarna jag klätt om, som jag fyndade på loppis i en lada i Småland för 150 kronor. Såhär fin blev matgruppen i nya köket:

Min loppisfyndade matplats, nya lmapan och de nya gardinerna

Jag har nyss ätit den första lunchen i mitt nya kök och njutit i fulla drag.
Det här var min utsikt:

Mer arbetsytor med en enda lång bänkskiva

Så himla bra med en enda lång bänksskiva för arbetsytornas skull. Och så ser det ju så rent och fint ut. Men eftersom jag inte har vidvinkelsperspektiv så får jag inte med hela bänksskivan i en bild (vill du se hur köket är planerat, kolla på ritningen i första inlägget). Såhär ser det ut i det andra hörnet, med integrerad diskmaskin och ho:

Bänkskivan med diskbänken, hon och diskmaskinen

Jag tycker att väggfärgen blev riktigt bra, ganska ljus och nästan vit, men ändå med en varm blågrå ton. Jag älskar ju dörrdämparna, som ni redan sett. Återstår att testköra den integrerade superfläkten ovanför hällen. En cool detalj med den är att när man släcker ljuset så slocknar de två halogenlamporna långsamt, och liksom tonas ut. Men ugnen, mikron, kylen och frysen då? Jodå, de är här:

Här är ugn, mikro, kyl och frys integrerade i en högskåpssession

Grytlapparna är virkade av mormor och en julklapp. Taklampan har numera dimmerfunktion med snygg knapp från Renova, liksom eluttaget på väggen bredvid fönstret. Så galet snygg serie! Planen är att byta ut samtliga strömbrytare och vägguttag till sådana i hela lägenheten.

Vi måste ju ha den obligatoriska mäklarbilden, eller?

Den obligatoriska mäklarbilden på en inredningsdetalj

Det var dock svårt att välja en detalj, finns så mycket som är fint! Gillar verkligen hur bänkskivan i laminat blev. Den är nämligen matt i utförandet och inte glansig, det ser inte alls plastigt ut som det kan göra ibland. Både fläckar och repor som kommer med tiden kommer att smälta in fint.

Jag är så himla, himla nöjd med mitt kök! Allt det där tråkiga arbetet med att slipa och spackla och måla – lätt bortglömt nu! Sedan finns det grejer kvar: den sista biten på bänksskivan kommer sista januari. Måla golvlister och dörrfoder. Väggen vid matplatsen behöver tavlor, prydnader,  kanske byter jag gardiner, en tulpanbukett på bordet … och så all matlagning!

En sista sak innan jag sätter igång med storstädningen av lägenheten nu när alla grejer är på plats igen. Tack för pepp och hejarop från er! Extra tack till bästa Annsofie som ställt upp som arbetshäst. Dinner coming up for you, honey!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Evelina 9 januari, 2012 at 15:10

  Vad FINT det blev! Tjoho! Älskar dina stolar.

 • Vonsan 9 januari, 2012 at 15:19

  Åhhhh så fint!!!! harmoni, värme och vackert precis som du!!! Kram mamsen

 • Karin 9 januari, 2012 at 16:25

  Så himla bra det blev!

 • Åsa Nilsson 9 januari, 2012 at 18:56

  Ursnyggt! Särskilt golvet. Eller särskilt bänkskivan. Eller särskilt köksmöblerna.

 • Lennart 9 januari, 2012 at 20:10

  Verkligen elegant!! Vilken fröjd att både laga mat och sitta och äta i ett så snyggt kök! Och så fint du lagt ner jobb på det här runtomkring med inredning, färger och detaljer.
  Håller fullständigt med dig om hantverkarna, det är ju snudd på otroligt att det finns såna som du fått tag i!
  Jag tycker att du verkligen ska vara glad och stolt över din ombyggnad och allt jobb du och Annsofie lagt ner. Det blev ett fantastiskt resultat!

 • My Hallin 9 januari, 2012 at 20:18

  Snyggt! Ser jättefint ut och riktigt snygga byxor hantverkarna hade :)

 • Carro 10 januari, 2012 at 09:56

  Hä blev ju som bra då! Jättesnyggt Anna-Carin! Gillar mosaiken och ser fram emot att komma och äta middag :)

  Dina stolfynd påminner mycket om de vi har, ärvda av mormor och teburkarna är jättefina – fick likadana i julklapp :)

  Grattis till ett jättefint kök!

 • Anders Granström 10 januari, 2012 at 16:24

  Snyggt, värt varenda krona och ansträngning :)

 • Anna-Carin 11 januari, 2012 at 12:51

  Tack alla snälla ni för era kommentarer! igår gjorde jag premiärmiddag med gäster i köket – så fantastiskt roligt att kunna göra det. :) Jag är så nöjd!

 • Evelina 13 januari, 2012 at 20:33

  Galet Jättefint Anna-Carin!!

 • » Sopsortering – numera ett nöje » Carnebro 7 februari, 2012 at 21:23

  […] ett nöjeBy Anna-Carin on 07 februari 2012 in Miljövänligt När jag höll på och planerade mitt kök, så funderade jag en del på hur jag skulle ordna utrymmet under vasken. Jag ville nämligen […]

 • » Varför inte puttenuttiga mormorsrosor? » Carnebro 1 april, 2012 at 21:42

  […] inte puttenuttiga mormorsrosor?By Anna-Carin on 01 april 2012 in Inredning Ni vet ju att jag renoverade mitt kök i vintras? Då sydde mamma och jag gardiner som var helt okej, men jag har ändå känt att det inte blev […]

 • Mårten 14 maj, 2012 at 21:08

  Snyggt jobbat !! Stilrent och snyggt kök.. Vårt är liknande lite mer utsvävande design tror jag.