Inredning & pyssel

Köksrenovering – del 7

11 december, 2011
De äckliga gulbruna niktoinfläckarna i taket

Det går sådär med köket. Av olika anledningar har arbetet mest stannat upp, jag har arbetat med mitt jobb på helgerna och det har varit både jobb och tillställningar på kvällarna. Så det har gått lång tid mellan vändorna. Dessutom stötte jag på ett problem jag läst om men inte varit med om själv än.

Det verkar nämligen som att någon av de tidigare ägarna har rökt under fläkten. Nu är det ju ett självdragshus så det kan inte ha varit vidare effektivt, men när jag målade första vändan med takfärg såg jag tydligt det smutsgula nikotinet klägga sig igenom den vita färgen. Ungefär en kvadratmeter där fläktutgången varit blev gulfläckigt. Jag testade först att spackla över det, men det hjälpte föga.

De äckliga gulbruna niktoinfläckarna i taket

Jag fick helt enkelt köpa spärrfärg. Inte vidare miljövänligt, men inte så mycket att göra åt. Flügger Iso 5 i den minsta burken. Uppenbarligen var nikotinet i mitt tak markant, för det krävdes två lager innan det var täckt. Men det fungerade. Nu har jag målat ett lager takfärg över och väntar på att det ska torka, så får vi se hur det ser ut.

Såna här grejer som man inte vet kommer hända innan, är lite tråkiga. Inte för att spärrfärgen var så dyr, men för att det blir ”produktionsstopp”. Fixa färgen, måla, torka, måla på nytt. Och innan fläckarna är borta och jag kan måla taket färdigt är det ingen idé att måla väggarna, alltså blir det skjutet framåt. Men idag ska jag förhoppningsvis kunna måla första lagret med väggfärgen. Håll en tumme!

En sak till

Jag är väldigt glad att jag inte röker. När man ser nikotinet krypa fram på det här sättet … hur ser det inte ut i ett par lungor då? Fy för faen.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Lennart 11 december, 2011 at 18:35

    Jag tycker fortfarande att du är jätteduktig med att ordna det här grundarbetet. Jag visste inte ens att det finns något som heter spärrfärg…
    Sen är det ledsamt att allt försenas och tar tid men jag håller tummen för att det nu funkar i taket!!