Diabetes

Konditionsträning med insulinpump

4 november, 2010

Jag har lite bekymmer med att förstå hur jag och pumpen ska samarbeta, för att fungera optimalt när jag tränar kondition. Styrka har jag relativt bra koll på. Men saken är att jag bygger muskler väldigt fort, och mitt fokus är inte ren gym/styrketräning.

Jag kör det ändå, en gång i veckan, mest överkropp för att förebygga mitt väldigt stillasittande och monotona arbete framför datorn. Jag började få migränkänningar lite för ofta, för att inte ta tecknen på allvar. Min migrän kan utlösas av stela nack- och ryggmuskler.

Men jag kör också två konditionspass i veckan nu, för att få upp flåset och öka förbränningen. Mitt hjärta behöver jobba lite. Och det är här det blir knepigt; jag känner att jag kan för lite. Just nu gör jag såhär:

 • Håller koll på blodsockret lite mer noggrant ca 5 timmar innan, för att hinna justera
 • Försöker äta nån liten frukt ca 1-1,5 timme innan passet
 • En halvtimme innan passet sätter jag ner basaldosen på pumpen til -80/-90 % under 1,5 timme
 • Kollar blodsockret samtidigt
 • Kollar blodsockret före passet
 • Ligger jag runt 5 äter jag två druvsockertabletter
 • Kör passet, men är lite försiktig med armrörelser om jag känner att det inte är helt ok
 • Kopplar eventuellt loss pumpen
 • Kollar blodsocker efter passet
 • Ligger jag nära 4, vilket ofta är fallet, ställer jag ner pumpen en halvtimme till för att hinna hem

Men allt det här gör att jag inte helt kan ta ut mig och bara släppa loss och gå upp i träningen. Jag har ju alltid lite tentakler ute för att kolla hur jag ligger. Och det stör mig lite, för det förtar njutningen med träningen till en viss del.

Jag vill inte ligga för högt när jag ska träna, helst inte över 8 för att det blir så tungt då. Men även med strategin ovan sjunker jag med 4 mmol under 55 minuters träning.

Jag har fått rådet att äta en halv banan eller russin mitt i, halvvägs. För att man klarar ca 20-30 minuter utan alltför kraftig åverkan. Men det är svårt i verkligheten när jag är på ett ledarlett pass som håller på i just 55 minuter. Inte vill väl jag ställa mig där och börja tugga, jag vill ju träna. Sen har vi ju min magsäckstömningsfördröjning också.

Alternativet kan vara att ha med sig sockersaft eller energidryck. Frågan är bara hur mycket jag ska dricka för att inte bli för låg, och inte för hög? Jag vet inte.

Det här är en lite frustrerande del med att vara diabetiker. Att ständigt testa sig fram, och inte riktigt veta. Inte kunna förutse precis. Inte bara kunna åka och träna och vara nöjd. Jag blir lite irriterad.

Men framförallt behöver jag hjälp. Hur tänker du, om du är diabetiker? Särskilt om du har pump? Jag vill kunna konditionsträna med fokus på träningen, utan att bli för låg de flesta av tillfällena. Utan att behöva äta mitt i passet.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • M 15 november, 2010 at 14:55

  Hej,
  glad att jag hittat din blogg. Har själv typ 1 sedan 1983 och tyvärr insjuknade min son vid 10 månaders ålder. Har provat sk. diabetesprodukter från Infucare, finns bl.a. shakes och bars som ”håller uppe blodsockret bra”. För mig funkar de. Kolla in produkterna på http://www.diabeteskoll.se Tyvärr kostar de en del men de har hitintills hållit vad de lovat för mig. Förut tränade jag 3-4 gånger/vecka (kondition/styrka) och jag fick sätta ned basaldosen 2 h innan. Hade också ”förinställd” basaldos (man kan ju ha flera olika basaldoser beroende på pumpmärke och jag anpassade en just för motionspassen) för träning där pumpen gav 0,0 E/h den första halvtimmen av träningspasset och därefter 60% av ordinarie dos. Då slapp jag lågt blodsocker under träningen och även efter. Kanske något att pröva?

  • Anna-Carin 15 november, 2010 at 15:19

   Tack för kommentaren! Alltid så bra att höra av andra hur de tänker och löser problem. Ska kolla in länken också!

 • ann svensson 27 december, 2010 at 21:59

  hej ! är en ”gammal” diabetiker ,54 år som haft diabetes i 37 år och mår bra. har bara haft pump sen i maj iår. pumpen fungerar mkt bättre än pennorna för mig. jag tränar nu 3ggr i veckan på friskis ,gym ,jympa ,indoor-walking, lite spinning.1 timme innan sänker jag basalen 30% i 2,5 tim ,tar nån druvsocker tablett alt frukt o dricker äpplejuice under passet ca 2dl, 20 carbs.oftast går det bra har bara fått avsluta 1 gång med 2.6 !! ingen bra kordination då!!man ska inte träna med för mycket insik i kroppen-bs sjunker alltid!!! att det är en väldigt massa bs man måste ta innan träning är ju sannt men oftast är det värt besväret , eller hur? har oxå kommit till en period i livet där hormonerna är i uppror svettningar mm. de ställer oxå till.
  men vi gnäller inte eller hur?
  imorgon är det gymmet som gäller min man tar en skidtur men jag har inga skidor kvar ….. härligt med lite julledighet. jobbar som förskollärare där man får röra på sig och hålla sig ung i sinnet .
  vänligen ann svensson i borås

  • Anna-Carin 27 december, 2010 at 22:15

   Hej Ann!

   Tack för din kommentar, vad roligt att läsa om att du tränar så mycket och mår bra. Jag har en del kvar att lära för att få till det riktigt. I vår kommer jag förhoppningsvis att få lära mig kolhydratsräkna med pumpen, det låter som att du redan kan det? Hoppas det ordnar sig med hormonerna snart också, förstår att det är jobbigt. Glad för din positiva kommentar!

 • Hanna 12 februari, 2011 at 13:14

  Hej

  Kom in på din blogg efter att sökt info om en specifik pump. Vi är ett nytt svensk företag som tagit fram bl a en trosa med förvaring till insulinpump. Företagets vd Anna har själv diabetes och pump. Framförallt var det viktigt för henne att ta fram en bra förvaring tex när man tränar och har ett aktivt liv. Att materialet ska andas och lätt att förvara pumpen.

  Sen ska ju trosan vara snygg med.. !

  Gå gärna in på vår blogg och se vad du/ni tycker. Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar.

  • Anna-Carin 4 mars, 2011 at 22:58

   Hej!

   Kul med en pumptrosa, hur skumt nu än det låter när jag skriver det. :) Men bra idé! När kommer den att finnas i produktion?

 • Hanna Karlsson 16 maj, 2011 at 14:16

  Hej

  Trosan finns nu för försäljning på vår webshop och glädjande nog kommer det även en bikini (en trosa med långa, en med korta ben och en halternecktop). Båda bikinitrosorna kommer att finnas (SJÄLVKLART) med ficka.

  Hör gärna av dig till oss vad du tycker.

  Hälsningar
  Hanna

  • Anna-Carin 16 maj, 2011 at 14:35

   Hej!

   Jag hittar inte bikinisarna i webbshopen? Sen skulle jag gärna vilja ha en hudfärgad trosa med pumpficka, gärna med ännu längre ben och högre midja. Jag tänker just med finklänningar eller sommarklänningar, svårt att göra av pumpen på ett bra sätt, och med hudfärgat kan man ha vitt och lite tunnare tyger över utan att det blir nyansskillnader. Kanske är klänningen figursydd och med högre midja slipper man få sk ”muffintopp”. :) För benlängden blir det i alla fall lätt på mig så att benen kryper upp i den där mellanlängden, särskilt om man har byxor, och så får man två obekväma korvar i ljumskarna. Om ni förstår hur jag menar?

   Gissar att ni redan testat, men kan man placera fickan för pumpen på sidan av höften mot stjärten istället? Jag har en sån ficka på mina löpartights som är för ipod men funkar kanon. Då får jag bort en del av slangen cokså, trots att det är den kortaste (60 cm).

   Massor med synpunkter, men absolut ingen kritik. Bara så ni vet. Jag tycker att det är en kanonprodukt! Och det är mina önskemål jag beskrivit ovan, som ni – om ni vill – kan ta med i produktutvecklingen. Ska för övrigt beställa den vita trosan – ska på bröllop i juni med fin 50-talsklänning. :)

 • Anna 17 maj, 2011 at 09:46

  Hej Anna-Carin, stort tack för din input till produktutvecklingen! Det är så bra att få ta del av önskemål. Vi har en hudfärgad kollektion på väg in till hösten, finfina julgåvor. Vi kommer troligtvis att göra den svagt gammelrosa så att den också blir extra fin. Precis som du säger är det mycket bra med hudnära toner under tunna och vita kläder. Vi får se om vi ökar benlängden, det är något vi funderat på eftersom fler framfört önskemålet. Vi skall absolut fundera och överväga det inom snar framtid. Bikini har vi ännu inte publicerat bild på men jag skickar med en bild till dig så du kan se. Jag har kämpat massor för att hinna få fram bikinin till sommaren då jag själv känner ett så stort behov av den.
  Fickans placering kan i framtiden bli flera så det är bra med idéer och önskemål. Återkom gärna med massor med nya önskemål om du kommer på det….vi skall få fram en riktigt bra produkt för oss med pump….det är viktigt.
  Ha det gott/Anna

 • » Smart för insulinpumpen 3 juli, 2011 at 08:08

  […] Men det svåraste, det är när man har klänning. Man vill inte att pumpen buktar ut under bysten, när man vill vara lite fin. Och var ska jag hänga den? Tidigare har jag tagit av clipsen och pressat ner den i en behåkupa. Men det är inte helt bekvämt, blir lite svettigt och lätt för varm för pumpen. Tills Hanna och Anna från Anna PS kommenterade här i bloggen. […]