Diabetes

Kylfodral för insulin

2 september, 2010

Det har hänt mig några gånger att jag fått värme– eller resskadat insulin. Det visar sig oftast genom att insulinet inte ger effekt som det borde. Det i sig är rätt irriterande och onödigt, och ännu jobbigare om man dessutom är på resande fot, så nu har jag bestämt mig för att göra något åt det.

Via Victoria Qvarnström fick jag tips om kylfodral för insulin (som även funkar för adrenalin och ögondroppar). Jag kollade lite på det då, men var mitt uppe i flytten och väntade med beställning. Men nu nalkar sig en resa till Edinburgh i mitten av september så nu har jag beställt. En folder på min diabetesmottagning påminde mig också.

Frio heter fodralen och funkar såhär: man lägger fodralet i kallt vatten i ca 10 minuter, då aktiveras kristaller inuti som bildar en gel. Den gelen håller fodralet kallt på insidan i upp till 45 timmar, även om det är 40 grader varmt ute. Yttermaterialet håller fodralet torrt på utsidan och förstärker kyleffekten.  Funkar på de mediciner som ska förvaras i högst 30 grader.

Jag har beställt ett fodral för pumpen och ett fodral för insulinampuller. Jag valde röda fodral, så syns de tydligt i packningen. ;) Leverans inom några dagar bara – jag återkommer med en recension efter Edinburghresan.

PS. Om man reser med flyg och insulin i packningen, ska man alltid ha det i handbagaget. Annars kan det frysa, och då blir det overksamt. Och, bilden ovan är lånad från romalore.com som säljer Friofodralen i Sverige.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Bra reseförvaring av insulin | Carnebro 10 maj, 2011 at 22:37

    […] höstas köpte jag ett kylfodral av märket Frio, för att kunna förvara insulin i framförallt vid resor. Insulin är värmekänsligt och det som […]

  • Bra reseförvaring av insulin 7 juni, 2012 at 10:03

    […] ett bra tips såhär i början av sommaren! Hösten 2010 köpte jag ett kylfodral av märket Frio, för att kunna förvara insulin i framförallt vid resor. Insulin är värmekänsligt och det som […]