Odlingslotten

Längtan till lotten

22 april, 2014

Ja, då har en påskhelg med fantastiskt väder passerat. Och vi har haft det superfint, men på annan ort, så nu kliar det i fingrarna att komma längre med lotten. Sanningen är ju att jag knappt kommit någonstans. Jag har grävt om en av de befintliga odlingssängarna, men den behöver rensas. Jag har rensat en halv annan odlingssäng från rotogräs, och det tog ungefär fem timmar.

Tack och lov var det mest maskrosor, cirka en miljard, som i och för sig är jobbiga att dra upp med sina pålrötter men hundra gånger bättre än t ex kvickrot. Så det är två och en halv odlingssäng kvar att rensa, plus två rabatter som även behöver grävas lite större, för att ens komma igång. Sen ska lite kompost och gödsel vändas ner. Och efter det kan jag så lite på friland. Eftersom jag åkte bort över påsk försådde jag inget då, vilket var tur med tanke på att det varit stekhett i lägenheten så det behöver jag också komma igång med.

Med det sagt … Även om längtan är stor känns det nästan lite övermäktigt att sätta igång. Som ett gigantiskt garnnystan med tusen trådändar. Men det är som vanligt bara att börja på ett ställe och inte tänka för mycket på resten, så ger sig allt med tiden. Den här odlingssäsongen får ju bli som den blir – men ambitionerna har en tendens att alltid flyga bara liiiite högre. Hrm.

smultron-odlingslotten

En rolig överraskning var att smultronplantorna jag köpte förra säsongen och pressade ner i en balkongkruka – och som gav en rejäl skörd av söta härliga vita smultron – trots ingen som helst omsorg alls faktiskt överlevt vintern ute på balkongen. Det upptäckte jag när jag kom hem idag. De ska såklart belönas med att planteras om på lotten, kanske i närheten av de jordgubbsrevlingar som jag räddade bland ogräset i den ena odlingssängen och flyttade till ett eget tillfälligt land. Måste bara bestämma deras mer permanenta plats, så nu har jag tagit fram papper och penna för att försöka rita en karta över vad som ska odlas var.

Har ju en växt på lotten med fröställningar kvar som jag fick veta av en annan kolonist var ”en blå lilja, som sprider sig hur mycket som helst”. Fast när jag googlar det hittar jag bara afrikas blåa lilja, och den ska ju inte ens överleva vintern på friland i våra breddgrader så jag får nog vänta och se vad det är. Men jag har tänkt gräva ut en blomsterrabatt runt den och flytta de lupiner som börjat komma upp dit, och en annan gul blomma som jag hittat men inte vet namnet på. Kommer jag ihåg det ska jag fota fröställningarna och göra ett inlägg så kanske ni kan hjälpa mig att artbestämma?

Nu är det dags att släppa datorn och istället använda papper och penna. Tjillevipp!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Livet på lotten - femte året (!) - Carnebro - En del av Anna-Carin 22 januari, 2019 at 14:42

    […] som föryngrats har fått ny plats i ett annat land). I bakändan av landet växer trädgårdsiris (den blåa liljan som refereras till här, som jag även delat och planterat på fler ställen), lammöron, daggkåpor. Nu vill jag fylla på […]