Internet

Ljuspunkter i mörkret

17 juni, 2013

I stort sett varje dag och minst varje vecka kommer det nyheter som gör en mörkrädd, nedslagen, hopplös. Särskilt de som handlar om hur ojämställt och kvinnofientligt vårt samhälle är. Unga kvinnor som till exempel blir våldtagna med en flaska så att underlivet blöder, och det antas att hon höll ihop benen av blygsel, inte för att hon inte ville bli penetrerad. Trots att det inte är hennes utsaga. Ja, det är väl ingen som har undgått nyheten om den friande domen.

Igår gick den här artikelserien i Sydsvenska dagbladet runt i sociala medier. Den är vidrig, och det är så det ser ut. För många, i Sverige, idag. Inatt kablades nyheten ut om tre män som blev provocerade när en kvinna körde om dem på motorvägen utanför Gävle, så de prejade av henne och hennes treåring som också var i bilen. Man tror inte sina ögon och öron. Vad fan?!

Vi kan ju också titta på SCBs lathund om jämställdheten i Sverige, och inse att de som säger att vi kommit så långt med jämställdhet att inget mer behöver göras har fel. Så totalt fel. Som sagt, det är lätt att bli nedstämd.

Men så finns de där andra nyheterna, även om man får leta efter dem. Till exempel att hovrätten fastställde att mannen som med hot om och med våld förde upp sina fingrar i sin sambos underliv för att ”kontrollera om hon varit otrogen” blev dömd för våldtäkt.

Och så det här. Australien, och er överbefälhavare, var stolta!

Det är ÖB David Morrisson som går ut med ett uttalande, och som han gör det. Orden är hårda, kantiga och utan pardon, och stöds av känslan bakom. Tänk om samtliga samhällsinstitutioner världen över hade den här attityden, pondusen och inställningen?

Anledningen är att anställda män inom armén i Australien skapat och spritt kvinnoförnedring. Samma händer i USA, men ingen går ut på det här sättet. Tyvärr.

”Those who think that it is okay to behave in a way that demeans or exploits their colleagues have no place in this army. Female soldiers and officers have proven themselves worthy of the best traditions of the Australian army… If that does not suit you, then get out… There is no place for you amongst this band of brothers and sisters.”

Till sist, en liten bonus. Eller två. Först, du har väl inte missat mina 33 anledningar? Och sen: Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist kritiserade medias bildspråk med könsstereotyper i allmänhet, och kungahusets i synnerhet på ett mycket tydligt vis. Eller hur?

IMG_3655

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Tack! | mina33anledningar – Varför feminism behövs. 1 juli, 2013 at 10:38

    […] Folk som tipsar om Mina33: Carnebro […]