Odling

Ljuva luktärt

22 mars, 2020

Jag har aldrig lyckats odla luktärt. De blir rangliga, taniga och risiga. Min morfar odlade fantastiska spaljéer med luktärt, med ett överflöd av de ljuvliga blommorna. Men som sagt, jag har följt diverse råd och aldrig fått till det.

Sen fick jag nys om Cecilia Wingård, ett proffs på luktärtor. Skulle bara läsa lite på hennes sida, men surfade runt i hela webbshoppen och drabbades av stort habegär. Det, kombinerat med att ha läst odlingsråden som går lite stick i stäv med hur jag gjort förut, gjorde att jag beställde.

I korthet, man ska inte blötlägga fröna, och när fröna väl grott och vuxit en bit ska de ställas ute. De tål ner till -8 grader!

Luktärtsfröna har kommit och nästa vecka ska jag så! Enligt Cecilias odlingsråd:

 1. Använd en vanlig plastkruka.
 2. Fyll krukan nästan till kanten med vanlig planteringsjord. Packa jorden hårt.
 3. Vattna igenom krukan så att rikligt med vatten rinner igenom. Packa jorden igen.
 4. Lägg upp till 20 frön på den packade jordytan och fyll på med 2-3 cm jord. Vattna försiktigt.
 5. Ställ krukan i en öppen, vanlig plastpåse. Den blir som ett litet växthus. Ställ den öppna påsen på en ljus plats inomhus, i rumsvärme.
 6. Efter cirka 10 dagar har fröna grott och blivit några centimeter höga.
 7. När groddarna blivit runt 10 cm höga ställer du hela krukan i sin plastpåse utomhus. Den tål ner till -8 grader. Blir det kallare kan du tillfälligt ta in den eller täcka den med en odlingsväv.
 8. Låt krukan stå ute tills du tycker att det känns lockande att arbeta utomhus. Då är det dags att skola om plantorna, dvs dela upp krukans plantor och sätta dem i var sin kruka tills det är dags att sätta dem på sin slutgiltiga plats. Alternativt kan du plantera dem på sin slutdestination direkt.

Det här ska enligt Cecilia ge knubbiga och starka plantor. Ska bli så spännande att se!

Sorterna jag köpt är:

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Hur gick det med luktärtorna? – Carnebro – En del av Anna-Carin 1 januari, 2021 at 18:47

  […] testade att odla luktärtor på ett nytt sätt förra sommaren, som jag skrev om här. Så hur gick det då? Jo, jag följde odlingsråden och det gick alldeles lysande. Så mycket […]