Gott

Mammas jordärtskocksoppa med rökt lax

2 maj, 2012
Jordärtskockssoppa med lax och purjolök

Jordärtskockor är en märklig grönsak. Tja, eller rotfrukt är det ju. De tillhör korgblommiga växter, nära släkt med solrosen, men inte besläktade med kronärtskockor. Tydligen är de lättodlade i vårt klimat och ger 5-10 gånger de knölar man satt i jorden på en skörd. Men de ska vara svåra att få bort när man väl valt att odla dem – ett perfekt ogräs. Jordärtskockor är svårskalade, ofta räcker det med att borsta dem rejält, eller att skala dem efter kokning. Det ljusa köttet mörknar lite vid tillagning.

Jordärtskockssoppa med lax och purjolök

Jordärtskockor innehåller c-vitamin, järn, kalcium och fosfor, och inulin. Inulin är en form av kolhydrat, frukto-oligosackarid, (som jag minns från när jag arbetade med katt- & hundfoder, men då var källan cikoriarot) som är bra för matsmältningen och bakteriestammen i magen. Det ger en mycket liten påverkan på blodsockret, eller snudd på ingen. Bra va? Som vanligt finns så gott som alla ingredienser i eko-varianter.

Jordärtskocksoppa med purjolök och rökt lax

4 portioner

Ingredienser
700 g jordärtsskockor
1-2 vitlöksklyftor (beroende på storlek)
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl crème fraiche, 15 % fett
1 msk torkad oregano
Salt
Peppar

1 dl solrosfrön
10 cm purjolök
120 gr rökt lax (kan uteslutas och ersättas med annat valfritt)

  1. Skala/borsta skockorna och skär dem i mindre bitar. Koka upp vattnet med buljongen och koka dem mjuka ca 30 minuter (skala dem eventuellt efter kokningen). Häll av vätskan och spara.
  2. Pressa ner vitlök, häll i vinäger och crème fraiche bland skockorna. Smula ner oregano och purea. Späd med den sparade vätskan, smaka av med salt och peppar.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna. Mal lite flingsalt i mortel till ett fint pulver, blanda med solrosfröna och häll ner i den heta pannan. Rör om till det börjar knäppa i fröna. Lägg över och låt rinna av och svalna  på hushållspapper. Alternativt torrosta solrosfröna utan salt.
  4. Strimla purjon fint och fräs den snabbt i en stekpanna. Strimla laxen och blanda med den strimlade purjon. Toppa soppan med strimlet och strö över solrosfröna!

Mammas jordärtskockssoppa med purjolök, lax och solrosfrön Soppan minus purjo som jag inte kan äta rå.

Nyfiken på jordärtskockor? Här är en hel sajt om dem, där du dessutom kan köpa odlingsbara knölar för 5 kr/st.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa