Preggo & barn

Nya flödesmätningar

14 juni, 2013

Ja, igår var jag på två nya träffar på SMVC, som jag skrev om att jag skulle på här. Det första var barnmorsketräff med CTG, vikt, magmått, äggviteutsöndring och blodtryck först, och sen förlossningsvisning. Det andra var ett nytt arteria uterina.

Barnmorskekontrollen

Barnmorskan noterade att jag svullnat lite mer, men inte mer än normalt. Magen mäter 31 centimeter, äggviteutsöndringen hade inte ökat eller minskat, blodtrycket låg på 130/75 (mycket bra jämfört med tidigare i veckan) trots att jag glömt ta min mitt-på-dagen-blodtryckstablett. Det är så svårt att komma ihåg såna rutiner, på morgonen och kvällen har jag dosetter med mediciner som ligger på frukostbordet och nattduksbordet. Men mitt på dan? Omöjligt.

CTG-kurvan visade en bäbis med starka fina hjärtljud som varierade som de skulle när jag fick klunka i mig kallt vatten. Något som för övrigt är rätt lurigt med stor mage liggandes ner och täppt näsa. Och såklart, ett gäng sparkar. Annars vore det ju inte min bäbis. Obstetrikern från diabetesronden signerade min CTG-kurva och var mycket nöjd med blodtrycket. Barnmorskan kände också efter ordentligt att barnet ligget med huvudet neråt nu, vilket det gör.

Förlossningsvisning

Sen var det dags för studiebesök på förlossningen. Ja, inte inne hos någon som föder, men på ett tomt förlossningsrum och förl0ssningsavdelningen. Det var, ja … varken skrämmande eller inspirerande? Men bra att ha sett, tror jag. Dessutom fick jag vet att jag inte får vänta hemma tills värkarna kommer med tre minuters mellanrum om förlossningen startar spontant, jag ska ringa direkt vattnet går/börjar få första värkarna och sen vill de ha dit mig rätt fort. Helt enkelt för att jag är en riskpatient och de vill hålla koll på blodtrycket.

Vi pratade smärtlindring och ställningar och lite allt möjligt. Jag inser att det börjar bli dags att fundera på den där väskan och förlossningsbrevet. Vi pratade också om insulintillförseln under förlossningen, och det var inte helt givet. Nästa diabetesrond ska jag be diabetesläkaren berätta hur det ska fungera, för barnmorskorna kan inte insulinpumpar så det måste jag hålla reda på. Om jag inte vill injicera mig med snabbinsulin i spruta varje timme, och det vill jag verkligen inte. Och så var det det där med att de vill att man packar med lite favoritmat så att man kontinuerligt kan fylla på med mat. Är man hungrig när man har ont? Och hur ska det funka med insulinet. Känns lite oklart, men jag får väl veta när jag frågar sen.

Arteria uterina – flödeskontrollen

Några timmar senare var det dags för arteria uterina, när man med ultraljud tittar på eventuellt motstånd i blodkärlen, både mina till moderkakan, navelsträngens och den här gången även på hur blodet flödade i bäbisens hjärna, mage och till hjärtat. Till skillnad från förra gången fick jag hålla andan rätt mycket, för att inte störa mätningen så att ultraljudsstaven byter läge på magen. Det räcker med några millimeter nu när bäbisen är så stor i magen.

Bäbisen var inte så samarbetsvillig den här gången heller, i och med att den ligger med huvudet neråt blev den störd av ultraljudsstaven när barnmorskan försökte lyssna i min vänstra ljumske. Så den sprallade runt av bara sjutton och störde vyn och ljudet hela tiden. Men efter mycket om och men, tålamod och påhittighet från barnmorskan fick hon till slut en kurva som bekräftade det hon sett: alla flöden ser bra ut. Mina och bäbisens. Skönt.

Och nu då?

På måndag är det dags för tillväxtultraljud igen för att se om bäbisen har lagt på sig något under veckan, som en bekräftelse på flödesundersökningarna. På torsdag barnmorsketräff inklusive CTG och måndagen efter det diabetesrond. Fast jag mejlar med diabetesläkaren varje dag – det är lite oreda med många känningar på dagarna och rekyler på förnatten, så att jag inte kan få normala nattkurvor. Utan nattkurvor är det svårt att veta hur vi ska höja på sennatten när blodsockret sticker iväg lite.

Imorgon gör jag sista arbetsdagen, när mina duktiga elever vid Malmö Yrkeshögskola ska redovisa sina arbeten i nätbaserad marknadsföring. Sedan är det sjukskrivning på heltid som gäller. Och det blir mycket välbehövligt, det är tungt nu. Igår ringde även min handläggare vid Försäkringskassan och förklarade vad jag behöver tänka på, försäkrade sig om att jag skickat in rätt blanketter och berättade att hon eller en kollega hör av sig inför utbetalningen i juli för att se om barnet har kommit. När barnet är fött går jag över på föräldrapenning och fortsätter de att betala ut sjukpenning kan jag bli återbetalningsskyldig och det ”är nog det sista du behöver tänka på då”. Väldigt rar handläggare och fint samtal måste jag säga, något överraskad.

Så, att ja. Det verkar rätt så bra med bäbisen och flödena? Håller tummarna att TUL på måndag visar det också. Får ta det lite dag för dag, och varje dag som bäbisen mår bra i magen är bra. Men som barnmorskan sa, mår den inte bra i magen har den det bättre utanför även om den kommer lite tidigare. Tack för alla fina, värmande ord, tankar och kommentarer från er. Det känns jättefint.

Bilden? Det är blivande mormor som har varit i New York och shoppat lite. Storlek 19. Converse så klart. Kan det bli sötare?

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Alva 15 juni, 2013 at 17:54

  Vad skönt att det gick bra på kontrollerna! Det lät ju lite oroligt sist du skrev. Det låter som att de tar väl hand om dig på Sös ;) Hur långt har du kvar nu? Vi kanske skulle passa på att ha en graviddiabetesträff snart innan barnet tittar ut! Har du tid och lust nån gång de närmaste veckorna?

  • Anna-Carin 19 juni, 2013 at 21:10

   Ja, jag känner mig väldigt väl omhändertagen. :) Jag har några veckor kvar, 3-6 typ, beroende på. Efter midsommar har jag all tid i världen så då ses jag gärna!

 • Alva 24 juni, 2013 at 11:36

  Vad roligt! Nu är midsommar över och jag jobbar lite lagom men är också ledig en hel del. Skrev ett inlägg i bloggen ifall någon mer ville haka på och föreslog några datum. Är det något av dem som passar?
  Ha det fint!

  • Anna-Carin 1 juli, 2013 at 20:30

   Ska kolla in och svara!