Personligt

Rekommendation: Världens konflikter

17 november, 2010

Ikväll tittade jag lite slött på teve medan jag varvade ner efter träningen. Så fastnade jag på ett program på svt 2, om det visade sig vara premiär för. En serie, som heter Världens konflikter, i sex delar.

Idag var det Irak som var fokus. Dokumentära bilder från Iraks historia fram till idag, med berättarröst och så Furat Jaris historia. Hon blev själv skickad från Irak av sina föräldrar, till Ryssland, som femåring. Först nio år senare återförenades de, i Sverige. Pappan drömde alltid om att återvända till Irak, och gjorde det så fort det gick. Han hittades misshandlad torterad och stryp i sin bostad.

Jag varnar för otroligt starka bilder, på döda kroppar, hängda människor, barnsoldater. På riktigt. Inte filmatiserat, utan på riktigt. Jag hade inte koll på Iraks historia på det här sättet, och det är gripande att se avsnittet. Ska se alla sex delarna om olika konflikter i världen.

Alla borde se avsnitten. Så kanske vi kan öka förståelsen för flyktingar. Och börja vara empatiska människor som tar ansvar för våra medmänniskor.

Plötsligt minns jag min tidigare bilmekaniker. En tystlåten irakisk man med allvarliga ögon och ett stort rött ärr som löpte tvärs över hela ansiktet. Vad hade han varit med om?

Se avsnitten här, när de repriseras och vad det handlar om.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa