Stugan

Renoveringsidéer för stugan

6 september, 2019

Stugan som den såg ut när jag skrev kontrakt

Jag håller som bäst på med insidan av stugan, samtidigt som jag begärt in offert på två-tre yttre saker som jag inte klarar själv. Det gäller takomläggning, med eventuellt ny takbeklädnad; takpanneplåt som imiterar tegelutseende, och håller i 50 år. Självklart byta vindskivor och vattubrädor också, men stuprören behåller jag. Dels att laga undergolvet i det yttre rummet, där syllen är lagd direkt mot betongen utan spärrunderlag, så den har smulats sönder. Elen är också något som behöver uppdateras.

Originalstuga och förrådsdel

Stugan i sig är 31 kvadratmeter, där en del är byggd 1940, en del tillbyggd senare, och ytterligare en del som är som ett stort förråd framför ytterdörren med tak som ”underordnar sig stugans nockhöjd” tillbyggd ytterligare lite senare.

Förrådsdelen behöver byggas om helt, vilket jag också tar in offert på, eftersom man inte gjort takutsprånget tillräckligt stort så regnet har nått ner i det enkla lagret av masonitskivor. Dessutom är det finfina glipor där råttor och möss lätt tar sig in, och där det tidigare stod en hylla med foder vid golvet hittade jag mumifierade råttor. Och en nytuggad fallfrukt. Blärk.

Den här delen avvaktar jag alltså med, och fokuserar på själva stugan. Jag har redan med lite assistans rivit den väggfasta inredningen, och ensam (!) slagit ner en del av en tegelmur. Så nu är det öppnare planlösning, och jag har en plan för köksdelen som jag presenterar i ett senare inlägg.

Golv, väggar och tak

Golven i stugan består idag av linoleumgolv i blått i det ena rummet, rött i det andra rummet (är en öppen portal emellan) och grått i köksdelen. Under ligger grålumpspapp och ett undergolv av träplankor. Här kommer jag att ta bort linoleumet i rummen där det går, lägga underlagsfoam och sen den här eklaminaten från Byggmax.

Först hade jag en tanke om att öppna till nock när det gäller taken, eftersom det finns en liten ej inredningsbar vind. Men nu har jag bestämt mig för att låta taken vara och bara laga hålen som blivit efter den väggfasta inredningen och väggen, komplettera med lister, och så måla det vitt igen.

Väggarna är idag en blandning av tapeter från 60-talet. Under dem har jag hittat en riktigt fin rosentapet, men den går inte att rädda.Så jag tänker spackla och tapetsera, utom väggen vid vedspisen, där jag dels ska mura upp och sätta om kakel och dels putsa själva rökkanalen. Tapeterna blir ett eget inlägg också.

Fönster och dörrar

Tyvärr är minst en fönsterkarm och eventuellt några bågar murkna. Så jag behöver hitta begagnade fönster att byta med. Eventuellt att jag då även söker efter en ytterdörr och sätter in en till, i mitten av de tre fönstren på delen som skjuter ut på fasaden. Beror lite på kostnad och hur svårt det här, och framförallt vad jag kan hitta begagnat. Det får dock vara så länge.

Fasad

Fasaden är också sliten, så den behöver restaureras. Det får också vara ett tag till. Eftersom det är tre olika sorters fasader, men en hel del i masonit, och målat med plastfärg är det enklaste nog att byta ut mot nytt trä. Tror jag bestämt mig för att behålla den röda färgen, men använda slamfärg. Foder och knutar i vit, dörrar och eventuellt fönsterbågar i ljusgrått. Beror lite på hur mycket tid jag vill lägga ner på att måla. :)

Altan

Så småningom kan jag tänka mig att göra altan/trädäck längs hela framsidan. Men det får skjutas på framtiden. Har ju herregud en hel trädgård att ta hand om också! Och en flaggstång!

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa