Eko-reko Personligt

Rosa äppelmos!

11 september, 2011
Rosa äppelmos!

Förra helgen tillbringades uppe i huset i randen av skogen i Dalarna, med att bland annat plocka kopiösa mängder gula kantareller och trattkantareller, äta mycket god mat, skjuta luftgevär med kikarsikte och plocka äpplen. Äpplen att göra mos på, med mormors gamla hushållsassistent.

Många äpplen böev det att göra mos på

Idag gjorde således brorsan, svägerskan, kusinen och jag runt 20 liter rosa äppelmos. Jättefint och väldigt gott med både sötma och lite syrlighet. Tack och lov hade vi fått instruktioner av mamma med bilder via mejl på hur muskedundret till hushållsassistent – en brandgul Bosch med bruna detaljer från 60-talet – skulle sättas ihop, för även om brorsan och jag minns på ett ungefär från uppväxten är det ett gäng detaljer.

Hopmonterad hushållsassistent
Så här ser assistenten ut när den är färdigihopsatt. Som synes är den lutad på sidan med ett stödben, och den står väldigt stadigt. Man använder insatsen för att göra korv, men istället för en kniv används en plastspiral som förlängning, och en liten sil. Vi funderar lite på att kanske göra korv till julen, faktiskt.

Man börjar med att skära äpplena i sex eller åtta klyftor och rensa bort alla skönhetsfläckar och bruna fläckar. Kärnhus och skal är kvar på äpplena, det tar maskinen hand om.

Putsa och klyfta äpplena

Sen får äppelklyftorna mjukna i en kastrull med runt 2 dl vatten och lite askorbinsyra på botten. När äpplena är mjuka, passerar man dem i hushållsassistenten. Den separerar kärnor, skal och annat skrutt från själva moset. Smutt om man gör stora mängder mos.

Äppelklyftorna får mjukna i en kastrull

Sedan kokar man de passerade äpplena, moset, med socker, natriumbensoat och kanelstänger (det sistnämnda om man vill ha lite kanelsmak på moset). Häller upp det på burkar som stått i 20 minuter på 100 graders värme i ugnen och vänder dem upp och ner på svalning.

Såhär ser det ut när assistenten arbetar. Det som kommer ut närmast kameran är skrutten, det är lite för löst och mycket på filmen mot vad det ska vara. Man reglerar flödet med skruven ovanpå. Bakom kommer moset som trycks ut genom en sil. Och överst matar man på med äpplen.

Et voila! Moset blir lite rosaskimrande eftersom skalen är med så länge. Jag tycker det är jättevackert. Och helt miljövänligt dessutom! Extra roligt att använda en 50 år gammal maskin och att den går som en klocka trots lång tid i källaren.

Rosa äppelmos!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Ann 28 september, 2011 at 15:43

    Hur gick det med dina soppor? Blev din mage bättre av detta?
    Jag har också fått diagnosen gastropares,för 4 år sedan, och har så som du ”skov” där inget tycks hjälpa faktiskt. Min erfarenhet av flytande föda är att det dög inte åt min mage. Det gjorde att jag fick mer ont och blev ännu mer förstoppad.
    Vore intressant om du ville skriva något om hur det har gått för dig!
    Jag är iallafall glad över att jag hittat hit.