Personligt

Skrivtips och språktips

23 februari, 2013
Skrivtips och språktips för alla som gillar att skriva

Jag är utbildad textdesigner och jag arbetar med texter och skriftlig innehåll så gott som varje dag. Jag tycker att det är jätteroligt, och jag är ganska bra på det jag gör. Men om det var något jag lärde mig under min utbildning, så var det att man aldrig är färdig när det gäller språk.

Många av oss som började textdesign-utbildningen hade nog alltid fått höra att vi var bra på att skriva, och gillade det. En jättebra start, framförallt inför det stålbad som väntade. Bara för att man är bra, betyder det inte att man inte kan bli bättre. Och oj, så mycket bättre vi skulle bli.

Skriv och språktips för mig och alla andra

Några av de saker jag lärde mig då, sitter i ryggraden och används varje dag. Absolut. Andra saker ser jag användas allt för ofta, av egentligen skickliga naturbegåvningar till skribenter. Så jag tänkte dela med mig av några tips i punktformer att börja tänka på om du ofta skriver texter.

 • Du kan alltid skriva kortare. Jag började skolan med att skriva 25-ordsmeningar, dekorerade med så många adjektiv min fantasifullhet kunde komma på. Det var svårt att sluta med, men att öva sig på att skriva telegram av texten jag presterat var en bra medicin. En kort text vinner i längden när det kommer till prosa. Framförallt om det är brukstexter. Använd så många ord som du verkligen, verkligen behöver, och stryk resten.
 • Du kan alltid skriva enklare. Inskjutna bisatser? Inget problem. Stilistiska figurer som får läsaren att tappa bort sig? Självklart! Jodå, så skrev jag i början. Sanningen är att ingen någonsin har klagat på att läsa en text som är enkel. Motsatsen däremot, den hör man och känner inte alltför sällan. Dela upp för långa meningar, använd enklare synonymer, förklara svåra ord, tänk på tilltalet. Du är nästan alltid bättre än ni.
 • Du kan alltid stryka många onödiga småord. Skriv ut texten och läs den högt. Hur många ”så”, ”ju” och andra småord som vi mer än gärna använder i talspråket och i skriftspråket hittade du som inte fyllde sitt syfte? Stryk dem.
 • Du kan alltid skriva för Greta. Greta-faktorn, efter min textlärares 75-åriga mamma Greta, betyder att du alltid ska tänka på den du skriver för och måna om att texten kan förstås och användas av Greta.
 • Du kan alltid strunta i att skriva högtravande. Det finns helt enkelt inga anledningar att använda kanslisvenska, styltiga formuleringar och svåra ord i onödan. Den enda anledningen till det är om du inte vill att någon ska vilja läsa och förstå texten.

Sista tipset: börja prenumerera på Camillas blogg, Retorikiska. Där blandar hon språktips med skrivtips kryddat med lättanvänd retorik, självklart på ett lättläst och bra språk. Jag hittar inlägg där som får mig att ofta tänka till och titta på mitt eget skrivande. För som sagt, man blir aldrig färdig. Att vara en bra skribent är att vara i ständig utveckling, ödmjuk inför sitt hantverk och inte minst, lyhörd för sina målgrupper.

Skrivtips och språktips för alla som gillar att skriva

Märkligt nog känner jag efter det här inlägget att jag vill skriva en slags disclaimer. I min egen blogg skriver jag helt som jag vill, utan krav på att det ska vara perfekt, stilistiskt, målgruppsanpassat och så vidare. Men det vet ni nog redan. Eller har märkt i alla fall?

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Evelina 23 februari, 2013 at 15:28

  Bra inlägg! Angående att skriva kort brukar jag tänka på twitter. Som att jag skulle formulera mig för en tweet. Funkar (nästan) alltid.

  • Anna-Carin 23 februari, 2013 at 15:53

   Tack! Det var ett smart tips. :)

 • #ssmx, annonsering på Facebook, Osom och så ett par skrivtips | evelinaander.se 23 februari, 2013 at 16:09

  […] komplexa saker på ett enkelt, kortfattat sätt som alla förstår. Nu har hon skrivit några tips om hur du kan skriva bättre. […]

 • #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 25 februari, 2013 at 13:05

  […] februari: 5 enkla skrivtips och språktips | […]