Personligt

Små ord kan betyda mycket

4 oktober, 2010

När jag var på bokmässan härförleden kom vi in på ämnet komplimanger i ett av samtalen. Eller ja, inte komplimanger per se, utan det här med att berätta vad man tycker när man tycker att något är bra, och inte bara tänka det.

Jag tror att det är viktigt. Jag var på väg att formulera mig ”säga vad man faktiskt tycker” i stycket ovan, men det går emot min egen uppfattning. Det kan nämligen lika gärna tolkas som att man alltid ska säga allt. Det tycker inte jag – om man inte har något snällt att säga, kan man lika gärna vara tyst. Att säga saker som kan göra illa någon annan, utan att vara konstruktiv och ta ansvar för det, är att vara elak. Att välja att fokusera på negativa saker är att göra sig själv en björntjänst.

Med det sagt tycker jag att man kan vara generös med små ord, som talar om att man tycker om andra människor. Att de är fina, att man blir glad av något de gjort, att de inspirerar en. Eller så enkla saker som att de klär i en färg, har nya skor, eller har ett härligt skratt.

Det kostar inget och det värmer hjärtan. Kanske kan det kännas ovant i början men det går fort att vänja sig och det kostar verkligen ingenting.

Jag vill avsluta det här inlägget med några ord som jag fick under helgen, och som fick min dag att skimra lite extra. Jag avslöjar inte vem det var som gav mig dem, för jag vet inte om den personen vill vara anonym. Men med några ord kan man göra någon annan glad:

Du har ett underbart leende. Man blir liksom glad bara av att titta på dig.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Evelina 4 oktober, 2010 at 21:16

  Vad härlig kommentar! De orden är dig personifierad, det stämmer ju så väl!
  Kram på dig!

 • Anna-Carin 4 oktober, 2010 at 21:43

  Tack snälla Evelina! Så rar du är. Kram!

 • Karin 4 oktober, 2010 at 22:24

  Det här kommer ju bli en helt underbar kommentarstråd =)
  Men visst är små snälla ord viktiga, det känner man ju själv när man få dem! Gör hela min dag iaf.
  Och om jag nu ska passa på att sprida lite snälla ord, så måste jag ju säga att du, Anna-Carin, alltid har varit väldigt bra på det den korta tid jag känt dig.

  Kram på dej!

  • Anna-Carin 4 oktober, 2010 at 22:29

   Just att man vet hur det känns och hur glad man blir, borde ju motivera till att man ger fler rara ord själv. :) Vad glad jag blir att du tycker att jag är bra på det, har själv försökt leva som jag lär. Typ. Men det jag säger är aldrig tomma ord, jag menar allt. Det tror jag är viktigt.

   Kram!