Odlingslotten

Sommarbruket på lotten – eller, rapport från 1 juli

1 juli, 2019

Inte min lott, utan en grannes. Så ljuvligt att gå igenom området nu när det prunkar.

Senaste inlägget om odlingslotten var för en månad sen. Vad har hänt?

En hel del, faktiskt. Jag kanske råkade se en växtrea via Facebook och … ja, nu finns det en ny perennrabatt.

Mamma och jag gjorde ett hästjobb med att vända gräsmattesvål upp och ner, flytta sex pallkragar från där jag haft kompost, fylla dessa med tidningspapper, kvistar och grenar, ris, prima jord från komposten, perennerna och sen täcka med gräs runt för att bevara fukten.

I perennrabatten är färgtemat gult-rött-vitt. Det finns en honungsros (från mammas trädgård), en mörkröd clematis, daglilja, astilbe, plymspirea, daggkåpa, asiatisk isop, solhatt, smörboll, smultron och säkert fler saker som jag glömt.

Jag fyndade även tre sommarhallon och sex hösthallon, som vi planterade rakt ner i gräsmattan med hjälp av spett. De verkar ha tagit sig bra.

Mamma hade även med sig fler perenner som hon delat i sin trädgård. De allra flesta åkte ner i den nygamla perennrabatten: kärleksört, riddarsporre, rosa pion och solhatt får nu samsas med tidigare riddarsporre och kinesiskt dito, bolltistel, lavendel, akleja, stäppsalvia, lammöron, kantnepeta och rosa och vit solhatt.

I övriga rabatter växer det och frodas. Som vanligt frodas ogräset bäst, hehe, men även mycket av det som är sått. Sockerärtorna har tagit sig, och borlottibönorna börjar slingra så smått på växtstöden.

Ikväll rensade jag bort ogräset bland blommorna jag sommarsått i tripodlandet, och i hålen som blev sådde jag ringblommor. Nu ska det regna hela natten, så de får en bra start.

Jag har smakat de första jordgubbarna. Inget slår en solvarm, solmogen jordgubbe direkt från landet.

Halloweenpumporna verkar trivas, liksom butternutpumporna. Squashen blev sådd i mitten av juni, så den har inte kommit så långt än. När jag fick rensat allt ogräs bland blommorna mellan lådorna, tog de verkligen fart och det blommar vackert nu.

Morötterna har det lite tufft. Den självsådda dillen däremot tar lite fart. Häromdagen när jag såg att det stora gräsgärdet var nyklippt på hemvägen, skyndade jag mig ut och rafsade ihop en ikeakasse med gräsklipp. Det och mitt eget klipp på lotten, har ändå inte riktigt räckt. Men så småningom ska det nog gå.

Bondbönorna trivs däremot, där de samsas med jordgubbarna. Salvian blommar, och bakom den kämpar brysselkålen på.

Sen är det alldeles underbart att strosa genom området. Allting prunkar, blommar, växer så att det knakar. Kolla bara nedan!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa