Gott

Söndagsbaka: biskvier med chokladsmörkräm/hallon-lemon curdsmörkräm

26 februari, 2012
Chokladdoppade biskvier som ska stelna

När mitt kök var ganska nytt gav jag mig på att baka biskvier. Vet inte riktigt varför jag inte har bloggat om det tidigare, men tänkte att jag kunde göra det nu istället, så blir det en ny del av söndagsbakningsserien. Till skillnad från mina tidigare plättlätta recept är det lite mer pilligt att göra biskvier. Inte särskilt svårt, men fler moment och lite mer tid krävs. Det är det helt klart värt dock! Finns det något smarrigare än en liten minibiskvi?

Chokladdoppade biskvier som ska stelna

Biskvier med chokladsmörkräm

ca 20-25 minibiskvier, 200 grader

Bottnar:
2 äggvitor
400 g mandelmassa

Fyllning:
100 g smör
1 dl florsocker
2-3 tsk kakao
2 tsk vaniljsocker

Topping:
100-125 g mörk blockchoklad

  1. Vispa äggvitorna till ett lätt skum. Riv ner mandelmassan i skummet och vispa till en smet. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper i jämna runda klickar, lite större än enkronor. Grädda i 8–10 minuter, men håll lite koll på dem – det går fort i slutet av gräddningen!
  2. Ta ut plåten ur ugnen. Dra bort bakplåtspapperet med biskvierna på och se om du kan pilla loss dem. För mig gick det bra, men man kan behöva skölja plåten i kallt vatten och sedan dra över bakplåtspapperet på den blöta plåten igen, så går det lättare att ta loss biskvierna. Lägg över dem på ett galler för att kallna.
  3. Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker och kakao till en jämn kräm. Bred den på undersidan av kakorna, det är lite pilligt och blir jämnare för varje biskvi man gör. Antingen använder du en mjukare spatel som en smörkniv i metall och försöker forma dem toppigt, eller så använder du spritsen utan form för att göra en bulle och inte en toppig form. Men jag tycker just det där lite ojämna gör att de ser hemgjorda ut och det är charmigt. Låt dem stå i frysen minst 1 timme innan det är dags att fixa dit chokladtoppingen.
  4. Smält blockchokladen i vattenbad eller mikro. Doppa de riktigt kalla kakorna hastigt i chokladen så att fyllningen blir helt täckt. Vrid kakan lite så att överflödig choklad kan rinna av. Chokladen stelnar fort om kakorna är snudd på frusna. Ställ kakorna kallt, så att chokladen får stelna ordentligt.

Nygräddade biskvibottnar

Lemon curd- och hallonbiskvier med vit chokladtopping

Smörkräm
100 g rumsvarmt smör
1 ½–2 dl florsocker
1 äggula
2 msk lemon curd
ev 1–2 msk hallonpuré

Topping
250 g vit choklad

  1. Följ receptet för bottnarna enligt ovan.
  2. Gör eventuellt lemon curd om du inte har någon hemma eller hittar köpes.
  3. Vispa ihop smör, florsocker, äggula, lemon curd och hallonpuré till en kräm. Bred krämen på biskvierna som ovan, ställt i frysen.
  4. Finhacka den vita chokladen och smält den i vattenbad. Ta ut biskvierna när de är helt frysta och doppa sidan med smörkräm i den smälta chokladen. Det är lite pilligt och vit choklad klumpar sig lättare än mörk choklad. För mig slutade det med att jag använde mörk choklad istället som topping.
  5. Låt stelna och förvara biskvierna kallt.

Biskvier med lemoncurd- och hallonsmörkräm före toppingen

Man kan göra biskvier hur avancerat som helst. Är man en riktig finsmakare vill man nog följa Johan Hedbergs recept som låter hur gott som helst, men för min del fungerar de här hemmagjorda biskvierna utmärkt. De verkar även ha passat de som jag har bjudit, och det är ett riktigt bra gå bort-tips. En fin ask med hembakta biskvier! Dessutom går det bra att förvara dem i frysen och ta fram några när det passar.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Johan Hedberg 27 februari, 2012 at 14:10

    Men vad fina de blev! Alltså, jag tycker att alla bakverk ska kunna få vara okomplicerade och lätta att göra. Det finns inget självändamål med att krångla till saker, men ibland är det roligt att få ta osannolikt lång tid på sig för att göra något helt utan kompromisser – men därmed inte sagt att det blir bättre :)

    Ja, jag kommer att använda mig av ditt recept :)

    • Anna-Carin 28 februari, 2012 at 12:31

      Vad kul, Johan! Jag blir så grymt inspirerad av dina skills och avancerade bakning, men tar ner det till ”min” nivå. Så sluta inte baka som du gör, för guds skull. :)

  • » Söndagsbaka: frasiga goda vaniljdrömmar » Carnebro 7 april, 2012 at 11:20

    […] har bakat chokladbiskvier, kanelbullar med mycket smör, socker och kanel i fyllningen och så vaniljdrömmar. Kanelbullarna […]

  • Biskvier – Det är inte utsidan som räknas utan smaken | wiidmarken.se 19 oktober, 2013 at 22:56

    […] Om ni osså är sugna på att baka hittar ni receptet här […]