Internet

Spamtävling – och spammad för att tävla

28 mars, 2011

Idag fick jag ett DM på Twitter. Ett DM är ett personligt meddelande som inte andra kan se. Det såg ut såhär:

Första spam-DM om tävlingen

Jag tyckte det kändes skumt – för det första vinner man rätt sällan en ipad2 eller annan dyr vinst bara sådär. Eftersom jag för längesedan läst inlägget om Guavas spamtävlingar hos Nikke Lindqvist var jag misstänksam från början.

Väl hemma nu på kvällen klickade jag på länken för att kolla om det stämde. Mycket riktigt. En tävling med 13 frågor om de mest olika saker, allt från vikt, till hur man bor, till ur ofta man äter fisk och om man har betalningsanmärkningar. Plus ett massivt formulär med uppgifter, men inte för att tävla utan för att ”Starta undersökningen”.

 

Formuläret för tävlingen, nej för att starta undersökningen
Det här kände jag igen. Så jag klickade på villkoren, och mycket riktigt: mina uppgifter sparas i databas i minst 12 månader och säljs vidare till andra parter.

Såhär ser villkoren ut för spamtävlingen

Att tävlingen dessutom håller på till den 15 juni, är också ett kännetecken. Jag blev irriterad och skrev en tweet, även för att varna andra:

Min tweet för att varna andra

Strax efter fick jag ett DM igen, som jag svarade på:

Första svaret från spammaren

Mitt svar syns ovan. Då blev det först tyst en stund och sedan annat ljud i skällan:

Annat ljud i skällan

Efter det blockerade jag och spamrapporterade twittraren. Det här stör mig på flera plan. Att bli spammad via DM med länk till en spamtävling som bara vill åt mina uppgifter för att sedan kunna tjäna pengar på att sälja dem vidare – medan jag sitter kvar med alla som skickar spam och ringer till mig.

Så jävla fult.

Jag svär inte ofta, men nu gör jag det. Jag vill också varna dig för den här typen av tävlingar. Det finns fler.

UPPDATERING

Personen från tweeten ovan mejlade mig efter att jag blockat. Jag publicerar mejlet nedan, och så får vi hoppas att han och hans företag inte gör såhär i fortsättningen. Och passar sig för att DM-spamma, oavsett typ av tävling. Men kom ändå ihåg att det finns många såna här tävlingar.

Hejsan,

Vill först börja med att säga att det är synd att du blockerar mig utan att jag får chans att förklara mig.

Nå, jag vill nämna att den här typen av tävlingar var helt nytt för mig och mitt företag inte kommer att använda oss av liknande i framtiden. Får helt enkelt göra det bästa av situationen och låta det fortsätta tills den 31a och nämna till resterande att de får ta och läsa avtalen innan de tävlar.

så, nu kan jag sova bättre då jag inte gärna vill förstöra mitt företags varumärke eller mitt egna namns trovärdighet.

Mvh
XX

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Anjo 28 mars, 2011 at 21:46

  Utsökt agerat, Anna-Carin. Så ska spammare tas.

 • deeped 28 mars, 2011 at 23:49

  Kanske en liten bloggpost med rubriken ”UFSweden är simpla spammare” :)

 • Nikke Lindqvist 29 mars, 2011 at 00:26

  Men det är ju fantastiskt att tom företag som UF tror sig gå fria från efterverkningar när de engagerar sig i spam.

  Allra bäst är ju den här meningen i villkoren: ”Om du känner att du icke vill ha dina uppgifter, kontaktar du oss så skall vi se över dina uppgifter.” Vad menar de liksom? Att det kan hända att vi kan komma att känna att vi vill ge dem ytterligare data om oss själva och att vi i då fall bara behöver kontakta dem?

 • Nikke Lindqvist 29 mars, 2011 at 11:34

  Deeped: Faktum är att jag tror att Anton Perlkvist och UF slarvade med att ta reda på vad de deltog i. Vore klädsamt med en bloggpost därifrån som berättade hur man såg det från andra sidan.

 • Joakim Jardenberg 30 mars, 2011 at 22:09

  Värt att notera, att Anton kallar sitt företag för UFSweden betyder inte att det har med UF, Ung Företagsamhet att göra. Jag har länge diskuterat det där med honom utan att nå framgång. Förhoppningsvis mognar han.

 • Anders Nyman 19 april, 2011 at 19:54

  Mycket bra inlägg, och en bra approach till problemet. Jag kände inte till det här inlägget när jag för någon dags sedan skrev det här på min egen blogg, ett inlägg som går i samma andemening. Tyvärr har ingen av de inblandade företagen hört av sig till mig ännu rörande min grej. Kanske är det för att de insett att det de gör är fel…??? Vågar man tro det?

  Starkt agerat iaf och det är definitivt så en spammare ska tas. Jag förstår dock inte hur han lyckades DM:a dig. Följde du honom på twitter??

  /A

 • » Ny dag, nytt år – mitt 2011 » Carnebro 1 januari, 2012 at 12:24

  […] Webcoast, föreläsningar, spamreaktion. […]

 • Lite plattnackar och annat | DeepeditionDeepedition 21 oktober, 2013 at 23:29

  […] måste jag tyvärr utse en UFare till en riktig plattnacke. Att gå med i en tävling som man inte har någon som helst koll på är inte bra. Om det nu var så det var. Jag har själv fått mail från honom och det är en massa logiska hål […]