Preggo & barn

Svampbob fyrkant – kostym till Halloween

30 oktober, 2022

Så var det den tiden på året när det är dags för bus eller godis, härliga Halloween. I år ville mitt barn vara Svampbob Fyrkant, mest känd som originalet Spongebob Squarepants. Lite kul med nåt som faktiskt inte är en häxa eller vampyr eller nåt annat läskigt!

Han uttryckte sin önskan ungefär en vecka innan det var dags, så liiite panik och en tajt budget. Det var tvunget att bli hemmafix. Vi lyckades hitta ett par gula tajts och en gul tröja i reastället på Lindex, annars är det ju knappast säsong för knallgult. Ett par senapsfärgade fingervantar som ju ändå behövs till vintern. Snacka om att fingervantar är en förbrukningsvara! Svarta skor fanns redan, och så ett par vita tubsockor med rand på.

Sen gick vi på kartongjakt i miljöhuset. Det var nyligen tömt men vi lyckades hitta tillräckligt. Hade det varit till en vuxen hade det dock varit svårt. Jag mätte efter hans storlek, och klippte och vek, det hjälpte att ha en stor träregel att vika kartongen efter. Kom på lite för sent att jag hade kunnat vika fler hörn istället för att klippa, så se det som ett tips. Sist klippte vi ut toppen ur en pizzakartong.

Kartongdräkten lite uppifrån.

Sen hjälptes vi åt att tejpa skarvarna med silvertejp från insidan. Innan vi satte ihop sista skaren på långsidan måttade vi ut för ögonhål och armhål, och skar ut dem. Det var pilligt med silvertejpen minst sagt. Och innan vi tejpade dit locket, satte jag silvertejp på bredden över de långa skarvarna på två ställen för att förstärka. Locket är tejpat från insidan och från utsidan, men på utsidan med tejp klippt i halva storleken.

Dags att måla. Och måla. Och måla. Vi använde akrylfärg och den gula färgen krävde fyra lager för att täcka. Byxorna i brunt och skjortan i vitt två lager var. Kan tänka mig att det beror lite på färgmärke. Vi målade konturer först och följde dem, och det gick att måla på silvertejpen men tog längre tid att torka.

Och så ögon och mun, slips, bälte, fräknar och kinder. Alla konturer ritade jag med en tjock svart tuschpenna. Själva badsvampshålen gjorde jag med en blandning av gult, brunt och kopparfärg och målade dit på måfå. Använde även färgen runt ögonhålen för att försöka kamofluera dem lite.

Kostymen blev överraskande hållbar! Den klarade av att åka pakethållare på cykeln och en hel del bus eller godis-rundor. Däremot var det lite svårt att gå i trappor. Men det gick bra att pilla in godisar via ögonhålen och äta, haha!

En svampbob, en häxa, och något … annat? ute på bus eller godis-runda.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa