Inredning & pyssel

Sy ett flaggspel med vimplar!

7 mars, 2014

Jodå, det hinner pysslas mellan varven – i alla fall om en inte har en deadline på pysslet. Jag vet aldrig när jag måste bryta för att V behöver mig, så det går på halvfart. Men ändå! Det senaste pysslet är ett gäng vimplar i ett flaggspel som jag ska hänga i Vs hörna av vårt sovrum.

Ett flaggspel med vimplar

Det här behöver du:

  • Tyg i de färger och mönster som du vill ha till dina vimplar. Hur mycket beror på antal vimplar och vilken storlek på vimplarna så det är enklast att räkna ut själv. Jag använde fyra tyger, 45×55 cm ”fat quarters”.
  • Snöret som vimplarna ska hänga på. Längden beror på hur långt flaggspel du vill ha.
  • Bred snedslå i önskad färg. Det är bandet som sitter överst på vimplarna och som snöret löper igenom. Du behöver lika mycket snedslå som vimplarna är breda, det enklaste är att köpa lika mycket som snöret så har du lite mån.
  • Det underlättar att ha strykbräda och strykjärn.
  • Ett pappersark.

 Såhär syr du ett flaggspel med vimplar

Börja med att klippa ut en liksidig triangel (eller den triangelform du vill ha) i papper. Den använder du som mönster, och klipper ut på dubbelt tyg. Kolla av med mönsterpassningen om du kan vika tyget dubbelt, annars får du klippa ut 2 tygstycken för varje vimpel. Nåla ihop varje vimpels tygstycken räta mot räta. Vill du vara noggrann sicksackar du tygstyckena först, men det gjorde inte jag. Sy ihop med raksöm på två sidor.

Sy-en-vimpel-flaggspel-2

Vänd vimplarna rätt. För att få ut spetsen kan du använda en nål eller en penna för att peta ut den. Stryk vimplarna så du stryker ut sömmarna.

Sy-en-vimpel-flaggspel-001

Nåla fast snedslå över den öppna sidan av vimpeln, så den sitter vikt över kanten. Stryk den vikta kanten om du vill så kan det vara lättare.

Sy-en-vimpel-flaggspel-002

Sy fast snedslån på varje vimpel. Sy så nära kanten så mycket som möjligt – snedslån bildar fållen som snöret ska löpa igenom, så det behövs lite utrymme.

Sy-en-vimpel-flaggspel-3

Trä igenom snöret i vimplarna, sprid ut vimplarna så mycket eller lite du vill et voíla! Ditt flaggspel är färdigt.

Sy-en-vimpel-flaggspel-5

Vill du göra ännu enklare? Då hoppar du över snöret och nålar fast alla vimplar direkt i snedslån utan att klippa den, på det avstånd du vill ha varje vimpel, och syr fast. På så sätt hänger vimplarna direkt i snedslån.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Pupa 11 mars, 2015 at 17:27

    Tänkte göra ett flaggspel med svenska flaggor till International day på barnens skola, minns du hur stora du gjorde dina trianglar? Vore bra att ha något att utgå ifrån när jag gör min ritning……