Inredning & pyssel

Sy sängkläder till spjälsäng

10 november, 2013
Sy sängkläder till spjälsäng

Jag investerade nyligen i en ny symaskin, och pensionerade den jag fick i 18-årspresent 1996. Så stor skillnad på att sy på en ny maskin med smarta finesser, och inte minst, lägre ljud så att bäbis inte skriker. Jag köpte en Husqvarna Viking Emerald 118 från Symaskinskungen, så nöjd! Det gör också att jag syr lite mer, så mycket som mina inflammerade senskidor och V ger möjlighet till. Nu senast blev det sängkläder till spjälsängen i form av påslakan och örngott.

påslakan och örngott till spjälsängen

Det är ju inte så mycket tyg som går åt eller särskilt många sömmar, med tanke på storleken, så det tar inte så lång tid att sy. Jag har en begagnad spjälsäng från Ikea med vyssanlull-fötter, som gör att den går att vagga lite som jag köpte på Blocket, så himla smidigt. Täcke och kudde har jag köpt på Minimundus som har ekologiska grejer till familjen. Det känns bra, försöker ju gärna köra eko och begagnat. De två andra påslakanseten jag har är omsydda gamla lakan till vuxensäng som gått sönder, väl insovna och supermjuka. Det är ett bra tips om du funderar på sängkläder till spjälsäng!

Men, nu sydde jag ett nytt påslakanset. Tyget hittade jag på Stoff & Stil och det är jättefint i sig, men jag passade på att sy dit ett litet pompomband som extra krydda på både påslakan och örngott.

påslakanset med pompomband till spjälsäng

Vill du också sy sängkläder till en spjälsäng? Det är inte så svårt.

Det här behöver du:

– Tyg
– Prynadsband/spets om du vill ha
– Tråd
– Tryckknappar till påslakanet om du vill försluta det så (såna här använde jag)

Såhär gör du:

Börja med att tvätta tyget så har du dels sköljt ut lite överskottsfärg och andra kemikalier, och dels låtit det krympa som det kan göra första gången. Stryk det gärna innan du börjar så blir det lite lättare (om du orkar).

Påslakanet

Mät ditt täcke. Klipp ut tyget med några centimeters sömsmån, det gör inget att det är lite extra så blir det lättare att få i täcket. Tänk på om du behöver mönsterpassa tyget, om inte kan du säkert klippa tyget med en vikt kant och slipper sy en söm. Sicksacka kanterna, om du inte har en smidig symaskin som jag som kan kasta sömmarna samtidigt som man syr raksöm (så jäkla skönt!).

Eftersom jag valde att ha tryckknappar längst ner på täcket, sydde jag kanterna (fållen) för öppningen först. Jag vek in en centimeter tyg, räta mot aviga, och strök så att jag fick en hårt vikt kant. Sedan vek jag en gång till, strök och nålade. Därefter sydde jag raksöm, nätt och fint. De sömmarna kommer att synas.

Om du vill ha prydnadsband: nåla dit det på rätan på det tyg du vill ha överst. Sy fast med en lämplig söm.

Nåla ihop påslakanet räta mot räta, och sy ihop det. Öppningen nederst har du redan gjort och den ska inte sys ihop. Har du inte klippt tyget mot vikt kant är det tre sömmar, har du klippt mot vikt kant är det två. Vänd påslakanet så aviga kommer in. Slå dit tre tryckknappar i fållen du sytt i öppningen så du kan stänga påslakanet när du stoppat i täcket. Klart!

Örngottet

Mät din kudde. Klipp ut tyget med några centimeters sömsmån, men lägg till 30 centimeter på ena längden. Det är den delen du viker över kudden inuti örngottet när du har stoppat in den. Sicksacka delarna om du vill.

Börja med att sy kanterna/fållarna som kommer att synas, det vill säga öppningen på ena kortsidan av örngottet. Det är kanten på örngottet, plus en av de korta ändarna på tygbiten med 30 cm extra (om du har mönsterpassat tyg får du hålla tungan rätt i mun här). Gör som med fållen i nederkanten på påslakanet.

Om du vill ha prydnadsband: nåla dit det på rätan på det tyg du vill ha överst. Sy fast med en lämplig söm.

Nåla ihop kudden räta mot räta, med vikdelen invikt aviga mot aviga – det betyder att du kommer att se rätan på vikdelen medan du ser avigan på resten av örngottet. De ska sys fast i samma söm i kanten. Nåla och sy ihop. Vänd örngottet så att aviga kommer inåt. Klart!

Nu är dina nya sängkläder till spjälsängen klara! Såhär nöjd blev min V när han fick provligga i dem. Och medan jag skriver det här snusar han förnöjsamt från spjälsängen, så jag vill nog säga att det blev en succé.

Nöjd bebis i fina sängkläder i spjälsängen

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Alva 12 november, 2013 at 14:15

  Vilket snyggt tyg! Kul att du pysslar till barnet!

 • Camilla 11 februari, 2014 at 21:04

  Hej! Så fint tyg du kommer möjligtvis inte ihåg art nr eller va det heter?

  • Anna-Carin 16 februari, 2014 at 20:51

   Nej, tyvärr. Men du kan ju visa bilden på tyget för personalen/mejla länken till blogginlägget till kundtjänst och be om hjälp på Stoff & Stil. Lycka till!

 • Erik 1 november, 2014 at 13:27

  Hej,

  Snyggt och bra beskrivning, tror du detta är något man kan klara av även fast man inte är så bra på att sy. Eller total nybörjare?

  MVH

  • Anna-Carin 15 december, 2014 at 23:10

   Påslakanet tror jag absolut att du fixar! Vill du inte investera i verktyg för ringknapparna, syr du bara en öppning nederst istället. Örngottet kräver lite tankemöda och är svårare att förklara, men om du har den typen av örngott hemma redan så kan du ju bara ta ett sådant och titta på hur det är gjort. Eller så sätter du band i kanten och knyter ihop det istället (tänk bara på att banden inte får vara längre än 17 cm tror jag att det är, för att inte spädbarn ska kunna få det runt halsen. Jag säger kör, man klarar ofta mer än man tror!