Eko-reko

Tips för klimatsmart grillning

1 juli, 2010

Som jag tidigare har berättat prenumererar jag på Kloka hem, en ekotidning om heminredning – rekommenderas! I månadens nummer fanns dessutom tips på hur man gör grillkvällen klimatsmart, något som är mycket aktuellt just nu. Här är tipsen:

  1. Skippa tändvätskan. Tändvätska är en petroleumprodukt som bidrar till koldioxidutsläppen och är giftig när den kommer ut i naturen. Det är oundvikligt att den hamnar i maten, och orsakar hundratals fall av förgiftning varje år. Använder du ändå tändvätska, välj en gjord på etanol.
  2. Gasolgrillen är populär och praktisk, men inte särskilt miljövänlig. Gasol är också en petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid när den förbränns.
  3. Om man inte vill grilla över kol är ett bättre alternativ att köpa eller göra grön el till elgrillen.
  4. Hoppa över engångsgrillen. De tänds ofta med tändpapper indränkt i paraffin, en fossil oljeprodukt, och tillverkas i aluminium som kräver stora mängder energi vid tillverkningen. Om du ändå använder engångsgrill – se till att metallförpackningen hamnar i metallåtervinningen.
  5. Välj kol eller briketter som är FSC- och SIS-märkta. Märkningarna ska garantera att träet till kolen kommer från skogar med miljöanpassat skogsbruk (FSC) och att träet/kolet inte är kemiskt behandlat (SIS). Välj gärna närproducerat kol och återanvänd grillkol som inte brunnit ner helt. Var noga med var du sprider grillaskan – den innehåller rätt ofta höga halter av krom.
  6. Undvik grillolja med oidentifierbart vegetabiliskt fett i innehållsförteckningen. Det är ofta palmolja. För att odla palmolja skövlas stora arealer tropisk regnskog. Gör din egen grillolja istället, av svensk rapsolja!

En sån här fin bärbar Webergrill (Smokey Joe) med tillhörande väska fick vi i sommarpresent av jobbet. Bättre än engångsgrill!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Jonathan Sulo 1 juli, 2010 at 23:00

    En elektrisk grilltändare är toppen om man vill grilla miljövänligt: http://www.jula.se/elektrisk-grilltandare-136736 Rekommenderas varmt! :)