Diabetes Fysik

Underliv – lite svårt att prata om

26 juli, 2011

Det här inlägget är lite jobbigt. Det ska nämligen handla om svampinfektioner, underliv och att inte ha det helt okej ”därnere”. Och lite tips på vad man kan göra för att få ett lyckligare underliv.

Jag har skrivit ett liknande inlägg för flera år sedan, i min gamla blogg. Igår stängde jag ner alla gamla bloggar som jag har haft och då slog tanken mig på nytt: jag borde skriva det här inlägget igen. Det var nämligen det mest googlade och mest kommenterade med över 100 tacksamma kommentarer från tjejer som behövde hjälp.

För det är jobbigt. Riktigt jobbigt när det skaver, spricker, kliar och är torrt. Inget blir riktigt bra. Har man en gång hamnat i obalans är det lätt att stanna där. Men med tålamod, omtanke och tid så kan det faktiskt bli bättre.

Svampinfektioner

Som diabetiker har man en ökad risk för svampinfektioner, eftersom man läcker socker i urinen som höjer pH-värdet och skapar en utmärkt grogrund. Man är överlag lite mer känslig för infektioner. Men alla kan drabbas av svampinfektioner, män som kvinnor. Äter du penicillin är det inte helt ovanligt med svampinfektioner, för att det slår ut den naturliga bakteriefloran.

Man kan få svamp i hela kroppen, men här fokuserar jag på underlivssvamp. Den kan även sprida sig till analen, och på båda ställena ge upphov till sprickor. Det blir torrt, det kliar och gör ont när man går på toaletten, och man kan klia sig blodig. Gryniga flytningar, klåda, och en vit beläggning är vanliga symtom. Men ibland syns det inte alls på utsidan.

Obalans

Har man en gång fått svamp är det lätt att hamna i obalans. Men det är inte alltid som obalansen beror på en svampinfektion, ibland har man fått obalans i bakteriefloran ändå. Ökade flytningar och förändrad lukt kan vara exempel på det. Observera att lite flytningar är normalt, och ett frisk underliv har sin egen doft. Så det handlar om att lära känna sig själv för att se ändringarna.

Självklart ska man utesluta könssjukdomar allra först. Är det första gången du upplever det här, ska du gå till en gynekolog/barnmorska/ungdomsmottagning för att utesluta andra orsaker.

Medicin mot svampinfektion och obalans

Mot svampinfektioner finns det receptfri medicin på apoteket, både som vagitorer och som kräm. Den förstnämnda är invärtes behandling, och den sistnämnda utvärtes. Det kan vara värt att prova. Du ska dock inte behandla mot svamp om du inte vet att det är en svampinfektion – annars riskerar du att dra på dig mer besvär.

Men om du ofta har återkommande svampinfektioner ska du begära att få receptbelagd medicin utskriven av din läkare. Det finns tabletter som heter Diflucan, men det viktiga är att det är Flukonazol – den aktiva ingrediensen. Det finns ersättningstabletter som är billigare. Det är helt enkelt kapslar som du sväljer och som bearbetar svampen inifrån.

Det har tidigare sagts att man kan utveckla resistens mot flukonazol, så du vill vara lite försiktig med det. Men om du ber att få det för att få bort den återkommande svampinfektionen, och sedan följer alla andra råd för att hålla en bra balans i underlivet, så är chansen god att  du är på väg mot ett lyckligt underliv.

Får du ofta svamp och får en penicillinkur utskriven – tala om det för din läkare och be att få flukonazol också.

Om det inte är svamp du har, kan du prova med vagitorier med mjölksyra som du för upp i underlivet på kvällen, innan du går och lägger dig. Det blir lite kladdigt men hjälper ofta relativt fort. Sen ska du också tänka på alla andra råd som följer här nedan.

Mat – matar du svampen?

Får du ofta svampinfektioner och har svårt att bli av med dem, kanske du behöver se över dina matvanor lite. Svamp trivs av socker och mjölprodukter. Det här kan vara ett long shot, men allt är värt att pröva, eller hur? Tänk efter hur mycket socker du får i dig, och undvik godis, kakor, chips, läsk, saft och andra uppenbara sockerkällor. Vill du gå hårt fram ser du upp med mjölprodukter också.

Toalettpapper

Det här kan tyckas nittygritty, men faktum är att när det kommer till underlivet så kan många saker bidra och förstärka varandra. Just därför tar jag upp alla små punkter. Toalettpapper är en av dem. Du använder det ju några gånger per dag. Använder du oblekt returpapper finns det en liten risk för trycksvärterester i ditt toalettpapper, och det kan påverka. Byt till mjukt, vitt, svanenmärkt (för jo, det finns såna också!) Tänk också på att det ska vara parfymfritt.

Mensskydd

Ja, mens har ju de flesta av oss kvinnor ungefär en gång i månaden, mellan fyra och fem dagar i genomsnitt. Mensskydden vi använder kommer i nära kontakt med vår hud och slemhinnor, så de är viktiga. Mitt första råd är att undvika tamponger. De är uttorkande för sköra slemhinnor och kan riva upp slemhinnorna vid uppförandet. Menskopp kan vara en bra grej istället.

Annars bör du satsa på ekologiska bindor och trosskydd (eller tamponger om du måste ha det). Ett bra märke som finns i Sverige, hos många naturhälsabutiker och framförallt ICA, är Natracare. Jag önskar att alla våra apotek också kunde ta in det.

Varför ska man använda ekologiska mensskydd? För det första finns det ingen plast i dem, det vill säga att de andas och låter huden andas. Det är viktigt när man har obalans i underlivet.

Ekologiska mensskydd är superbra, oavsett om du har problem med underlivet eller inte

För det andra, som det står på bilden: bomull är världens hårdast besprutade gröda, och de kemikalier som konventionellt odlad bomull utsätts för ställer till stora miljö- och hälsoproblem  både för de människor som odlar bomullen och för de som arbetar i  produktionsprocessen. Mer än 25 procent av världens samlade bekämpningsmedel används i bomullsodling och hygienbomull är inget undantag.

Inget som du vill utsätta andra för, eller hur? Framförallt inte ditt eget underlivs hud och slemhinnor, när du redan är känslig och i obalans. Bomullen i traditionella bindor innehåller bekämpningsmedel. Det tredje skälet är såklart att det är bra för miljön i stort, och att de är biologiskt nedbrytbara.

Preventivmedel och sex

Jag har hört en del personer mena att de blev av med svampinfektioner när de slutade med p-piller. Jag vet inte om det finns någon sanning i det, för mig har det inte fungerat så. Kondomer kan vara ett gissel, och himla bra. Gissel ifall att du är känslig mot latex, då ska du prova latexfria kondomer istället. Bra för att de flesta kondomer har glidmedel och för att det skyddar dig mot sjukdomar, bakterier och oönskade graviditeter.

Om du har känsliga slemhinnor och underliv, ska du vara extra rädd om dig. Du ska skydda dig vid sex (det ska man alltid, okej?) – och du måste se till att inte ha penetrerande sex om du inte är riktigt våt först. Utan tillräcklig lubrikation riskerar du att reta slemhinnorna och få ännu mer besvär. Använd gärna extra glidmedel (EDIT: utan glycerin. Se kommentarerna). Avbryt eller byt ställning om det börjar svida eller kännas obehagligt. Det kan också hjälpa att använda en intimkräm efter sex som lugnar, i förebyggande syfte.

Rakning, hygien och trosor

Några korta punkter:

  • Duscha aldrig upp vatten i slidan
  • Tvätta dig endast en gång om dagen, med parfymfria milda produkter (det finns intimtvål). Är det riktigt illa, använd ekologisk jungfruolivolja istället för tvål.
  • Smörj in dig efter duschen (utvärtes) med intimkräm alternativ ekologisk jungfruolivolja
  • Var försiktig med rakning. Om du känner att du måste, trimma hellre. I alla fall blygdläpparna.
  • Låt underlivet få andas så mycket det kan, sov utan trosor eller pyjamasbyxor
  • Undvik jättetajta kläder
  • Använd trosor i ekologisk bomull (ni vet varför vid det här laget). HM till exempel har bra och billiga i olika modeller. Inte syntet, inte string som kan skava och trycka och inte låter huden andas.

Till sist

Många små saker och en del stora som man kan göra för att hjälpa underlivet. Men det viktigaste, ha tålamod och var snäll mot ditt underliv! Låt underlivet luftas och behandla det med produkter som är bra: ekologiska, naturliga. Det går inte över på en gång, men du kan bli av med år av besvär om du orkar hålla ut och få lite balans.

Lycka till!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Hannes 27 juli, 2011 at 09:43

    Finns några olika latexfria kondomer. Pasante Sensiva t.ex. Sen finns det också bra glidmedel utan glycerin. Glycerin ger en bra grogrund till svamp så välj gärna ett glid utan det. Astroglide Parabenfri är ett sånt glidmedel.
    Bra inlägg!

    • Anna-Carin 27 juli, 2011 at 10:05

      Bra kommentar, tack!

  • Caroline 27 juli, 2011 at 22:39

    Håller med föregående talare, bra inlägg! Om jag får problem så vet jag var jag vänder mig.
    Du skriver mycket bra vännen. Kram!

    • Anna-Carin 28 juli, 2011 at 16:16

      Tack!

  • Anna 28 juli, 2011 at 17:19

    Ungdomsmottagningen menar att om man har svamp ska man bara använda mediciner som en sista utväg – om det känns som en sopkvast river där nere. Istället ska en tampong doppas i filmjölk och stoppas upp (eftersom att filmjölk och underlivet är de enda två saker med samma PH).
    De sa även att det vanligaste skälet till att kvinnor får svamp är att sexpartnern tvättar sig med tvål och att detta förstör PH-värdet. Vilket framkallar svampen.

    • Anna-Carin 28 juli, 2011 at 17:30

      Jag kan inte säga emot ungdomsmottagningen – jag har inte läkarutbildning. Vad är anledningen till att bara medicinera som sista utväg, vet du? Kanske funkar det med filmjölk och tampong. Särskilt om man följer de andra råden – och använder kondom med sin sexpartner (då spelar det ju ingen roll med tvålen eftersom det inte är hudkontakt?) – men jag skriver ju mest om de med konstant obalans och återkommande svampinfektioner. Att föra upp en tampong är dock inte så angenämnt när man har svampinfektion kan jag tycka. Men allt är värt att testas!

      PS. Min diabetes upptäcktes när jag fick svampinfektion som 14-åring. Det är också en vanlig anledning till svamp. Precis som penicillin. Och allt kokar ner till förändrat pH-värde.

  • Tralala 28 juli, 2011 at 21:32

    Bra inlägg! Hade mkt problem tidigare. Oftast hjälpte de receptfria medlen (allvarligt; filmjölkstipsen är ju inte någon större hjälp) men förr eller senare återkom problemen trots att jag gjorde ”allting rätt”.

    Det som till slut fick det att vända var en rejäl kur med receptbelagd medicin samt att jag i samma veva gick över till LCHF-kost (minimalt med kolhydrater). Har inte haft en antydan till svamp efter det.

    Mao: man ska inte dra sig för att söka vård och få receptbelagd medicin. Och att äta socker- och mjölfritt mår alla garanterat bättre av, på många sätt. Jag ligger i riskzonen för att utveckla diabetes men hoppas hålla både den och svampen på avstånd genom att äta LCHF som ger många andra fördelar på köpet.

    • Anna-Carin 28 juli, 2011 at 21:47

      Tack för kommentaren! För min del innebär LCHF galopperande blodfetter även om blodsockret ligger bra, och med hjärtkärl-ärftlighet vill jag inte riskera det. Ja, jag har testat länge. I samråd med min läkare, som är öppen för LCHF. :) Däremot, att skära ner på kolhydrater lite lagom är bra även för mig. Och har man svampproblematik kan det definitivt hjälpa!

    • Anna-Carin 28 juli, 2011 at 22:40

      Förresten, för att förtydliga: jag har diabetes typ 1. Du riskerar att få typ 2 och har förmodligen metabola syndromet? Så lätt att de två typerna förväxlas och jag vill gärna minska fördomar och okunskap. Hoppas LCHF hjälper dig att mota olle i grind!

  • Moa 9 juli, 2012 at 12:00

    Bra inlägg! Jag tror jag har svamp i underlivet, men inte säker.. Läste att du fick svamp av att du hade diabetes men hade du inga andra symtom då? Orolig att jag har det! Är ”bara” 15 år, och då är det kanske inte så vanligt att få svamp bara sådär(?)

    • Anna-Carin 9 juli, 2012 at 22:06

      Hej Moa! Om du oroar dig tycker jag att du ska gå till läkare och kolla upp vad du har. Din vanliga husläkare på vårdcentralen, eller ungdomsmottagningen, kan hjälpa dig. Gör det så snart du kan istället för att oroa dig, onödigt att lägga energi på att oroa sig. Är det svamp får du behandling och är det inte det så vet du. Lycka till!

  • Ekologisk hudvård - vad har du egentligen på huden? » Carnebro 7 augusti, 2012 at 20:15

    […] när det är möjligt, men just hudvård har jag varit lite mindre konsekvent med (bortsett från intimprodukter). Visst har jag läst innehållsförteckningar, men efter läsningen av Badskumt blir jag […]