Eko-reko

Vad gör du för miljön?

26 september, 2017

Det har jag grunnat länge på. Och nu tänkte jag mest för mig själv försöka formulera det i ett inlägg. För att få syn på vad jag gör, men mest vad jag inte gör. Hur jag kan bli bättre.

Mat

Jag köper i princip alltid eko. Basvaror och stapelvaror självklart, ibland när det inte finns eller priset inte funkar för min plånbok på enstaka vara köper jag inte eko. Eller byter ut varan till något annat.

En sak som jag inte köper eko är äpple till min son. Och det beror helt enkelt på att han är allergisk mot äpplen och hittills är det bara pink lady och aroma som fungerar utan att ge kli. Aroma köper jag svenskodlat men har inte hittat krav. Eftersom han inte gillar någon annan frukt i stort sett, blir det det minst dåliga: att äta icke-eko.

Jag har också svängt över till att äta vego fyra dagar i veckan, kött en dag och fisk/skaldjur två dagar. Vissa veckor blir det mer eko ändå, och andra lite mer kött. Som synes i  mina veckomenyer försöker jag planera råvaror så att jag kan laga mat på rester och köpa smart. Tur att jag har en stor frys, för det är inte lätt när man är en vuxen och ett barn i hushållet.

Hygien

När det gäller hemmets hygien kör jag med svanenmärkt, oparfymerad tvättsåpa. Inget sköljmedel. Jag renoverade badrummet förra året och byggde ut (inte bra ur miljösynpunkt), satte in A+++-maskiner. Kör i snitt en tvätt vitt, en tvätt kulört i veckan, fulla maskiner, och minst en maskin får lufttorka.

För städ är det dammvippa, mikrofibertrasa och i enstaka fall såpa som rengöringsmedel. I köket är det miljömärkt oparfymerat diskmedel, och sedan en miljömärkt köksrengöring. Den sistnämnda är väl så där egentligen. Till toaletten använder jag några droppar såpa och borste. Dammsuger varannan vecka i snitt, tvättar golven två-tre gånger om året så som parkettgolv måst bäst av.

Såklart miljömärkt hushållspapper och toapapper. Miljömärkt oparfymerad handtvål används både vid handfatet och i duschen, eko schampo och balsam från Urtekram eller Maria Åkerberg. Medicinskt schampo också, men det är svårt att inte ha. Och en o-eko inpackning, har hittills inte hittat någon annan som funkar på mitt hår.

Alla ansiktsprodukter och hudprodukter är Maria Åkerberg. Undantaget är eko-deo som faktiskt inte funkar för mig. Någon kanske minns mina försök? När det kommer till smink är det svårare. Underlagskräm och maskara är eko (Maria Åkerberg resp Une), men primer och eyeliner och läppstift är o-eko. Ögonskuggor och rouge eko. Nagellack har jag testat några som är halveko, men är inte helt nöjd. Bär inte så ofta nagellack ändå.

Hårsprej och hårmojs är o-eko. Har en frisyr som behöver sånt, och har inte hittat något som funkar lika bra. Jag har svårt för att kompromissa här.

Konsumtion

Här är det nog sämst ställt. Vissa saker har jag en princip att inte köpa, om det inte finns eko. Som lakan och handdukar. Men det är ju mera sällanköp. De mesta kläder jag köper är från HM och Lindex, och även om gärna väljer plagg med sustainable choice räcker ju inte det egentligen (av fler anledningar än eko …).

En in en ut är en fin princip som jag inte riktigt använder mig av. Jag försöker dock tänka på om jag verkligen behöver köpa nya saker, och tar hand om och använder det jag köper länge. Men med ett barn som växer är det inte så lätt, det behövs ständigt nytt. En del hittar jag begagnat men långt ifrån allt. Allt han eller jag växer ur säljer jag eller skänker till Lindra som finns i området. Textilier som är trasiga vet jag inte hur man bäst återvinner dock?

När det gäller hemmet har jag en del arvegods och handlar gärna på loppis, renoverar lampskärmar själv. Men till lika stor del köper jag nytt, och ofta o-eko, på grund av priset. Funderar mycket på hur ofta man egentligen behöver köpa och fixa hemma med nya saker. Och hur man kan göra det smartare.

Vi äter en del ute. Inte så mycket som innan barn, men visst blir det lite på helger och så. Där är det svårare att välja rätt.

Resor

Jag sålde bilen förra hösten, och är glad åt att både slippa kostnaderna och miljöpåverkan. Jag har gått med i Sunfleet istället, men hyrde bil via Avis och OKQ8 i somras när det var semester. Kan sakna frihetskänslan med bil. Jag åkte även till Cypern en vecka, klimatångest. Annars tar jag tåget.

Till vardags åker jag kollektivt med främst tunnelbana, men lokalt cyklar eller går jag mycket. Funderar på att försöka övervinna min cykelskräck för stadscykeltrafiken och börja cykla till och från jobbet, men har inte landat i det än …

Återvinning

Konstigt nog i området jag bor i i Stockholm, finns det ingen förpackningsåtervinning i de flesta bostadsrättsföreningar. Inte ens i nybyggda. Inte heller gör staden något för att påverka till mer insamling. När jag satt i styrelsen för brfen jag bodde i i Mölndal, fick vi veta att om vi inte införde förpackningsåtervinning och matavfallsåtervinning skulle avgifterna höjas med någonstans runt 100 000 per år (om jag minns rätt). Det var bara att införa.

Jag tycker att det är märkligt. I min brf har vi tidningar, matavfall och sopor. Till nästa årsmöte tänker jag lägga en motion om att öppna återvinningsstation, det har tydligen testats förut men misskötts. Fick förslag av en annan boende att man kan testa och ha öppettider med bemanning. Det skulle jag gärna vara med och bemanna i sånt fall.

Följaktligen går jag till återvinningsstation en gång i veckan med alla förpackningar. Det är det många som inte gör, och på ett sätt förstår jag dem verkligen. Det är stökigt och irriterande, och ofta fullt på stationerna. Men mitt samvete sätter stopp, så jag sorterar noggrant.

Bokashi

För några veckor sen började jag med bokashi, en form av kompost. Jag sparar dagens matrester och kompostavfall (kött, äggskal, fisk, allt) i en emaljgryta under dagen, och på kvällen häller jag ner det i den lufttäta bokashihinken. På med bokashiströ (mikrober), tryck till, på med locket. Har hittills tömt vätska en gång, som jag spädde och vattnade blommorna med – och tömde ner outspätt i avloppen, för bättre liv där.

När hinken är full ska den stå några veckor i rumstemperatur, sen ska jag gräva ner de fermenterade matresterna i jorden på kolonilotten. På några veckor blir det prima matjord som förbättrar jordkvaliteten. På de här tre veckorna är första hinken tvåtredjedelsfull och mitt hushållsavfall har uppgått till inte ens en hel soppåse. Med förpackningsåtervinning och bokashi blir det nästan inget kvar. En helt fantastisk känsla!

Summering

Ja, alltså, jag gör ju en del ändå. Och en hel del kan jag bli bättre på. Framförallt när det kommer till konsumtion. Det skulle jag förmodligen spara en del pengar på. Har fått tips om konmari, som är en metod för att hålla hemmet i ordning och bara ha saker som gör en glad. Ska läsa lite mer om den.

Att göra en sån här liten check en gång i halvåret är också en bra start tänker jag?

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa