I julas var jag hos mamma, och då passade vi på att göra egen likör för att servera på mammas 60-årskalas. Jag har inte smakat den själv, men alla som tog av den lovprisade den så jag tänkte dela med mig av mammas recept för den som är sugen på att göra något liknande.
Valnötens avec
Ungefär 500 ml
1 apelsin
44 kaffebönor
44 sockerbitar (helst hårt bitsocker)
2 vaniljstänger
500 ml vodka
Ett kärl med tättslutande lock, t ex en plasthink eller större glasburk
Stick 44 hål i apelsinen med till exempel en strumpsticka, och lägg sedan apelsinen i kärlet. Fyll på med sockerbitar, kaffebönor och vodka. Skrapa ur vaniljstängerna och ha även ner vaniljfröna i kärlet.
Sätt på locket och skaka om. Skaka de nästföljande 10 dagarna också. Låt sedan kärlet stå i 44 dagar totalt. Sila och häll upp på ren flaska/flaskor.
Serveras med fördel till kaffe efter en middag.
[…] mars: Valnötens avec – gör egen likör | […]