Odlingslotten

Vårbruket kröntes med premiärgrill

1 juni, 2019

En av två rosenkvittenbuskar på lotten som en tidigare odlare drivit upp från frö (!).

Även om jag knappt själv trodde det var möjligt är faktiskt allt vårbruk på lotten gjort, och det med en final i form av heldag den 31 maj. Helt utan stress, med njutning i fokus, och mottot ”det som tar sig, det tar sig”. Och mycket av det som var sått innan har faktiskt tagit sig!

Vi började heldagen med att släpa all packning till bussen. Stor kylväska med mat för dagen, dramaten full med delvis fermenterat gräsklipp och färdig bokashijord samt fyndad vit solhatt, orientalisk vallmo och kinesiskt riddarsporre. Och så en ryggsäck med allt det där andra nödvändiga, som handskar och tång till inhängnadsarbetet, filt, padda, pennor, papper, boll och annat smått och gott. Skönt att det ändå går en buss, hade varit svårt att få med allt på cykel.

Väl på plats började jag med att låna en sprillans ny handjagare av föreningen och klippte sådär två decimeter långt gräs på ungefär halva lotten. Det var tungt för dessa mjäkiga kontorsarbetesarmar, men också rätt härligt att få lite mjölksyra, puls och svett. Och fint blev det! Dessutom lite mera gräsklipp att ta reda på.

Sen rensade vi ogräs, grävde ner _massor_ av plastkrukor i ett av landen och sådde de perenner jag haft fröer till som ska sås på försommaren. Tre sorter återstår att så i september. Hoppas som sagt att något tar sig, det vore roligt! Sedan sådde vi resten av sommarblommorna och vattnade och täckte med fiberduk. Dels för att hålla fukten, men också ett litet försök att hålla fröätande fåglar borta.

Kvällsljus, då blir det lite skugga på lotten

Den taktiken verkar ha funkat på blommorna jag frösått mellan pallkragarna. Där tittar små skott av vallmo, tagetes och ringblomma upp. Det som tar sig det tar sig, men så glad jag är att se de små skotten! Såklart blandat med en del ogräs, men de får växa till sig lite innan jag rensar så jag inte tar bort fel.

Till Vs glädje hade även hans halloweenpumpor som vi sådde tidigare tagit sig. Fem små plantor stretade på, och dessa fick nu vip-behandling: grävde ner bokashijord mellan dem, vattnade rejält, och så ett tjockt lager halvfermenterat gräsklipp uppepå och runt. Och så på med fiberduken igen, i alla fall ett tag till. De gillar ju värmen.

Rabarbern hade växt rejält med två nya blommor som jag kapade. Jordgubbsplantorna är kraftiga och blommar, och genom grästäcket har bondbönorna sprängt sig upp. Även några sockerärtor har kommit upp, så min farhåga att det blev för varmt där under gräsklippet verkar inte ha slagit in. Massor av små, små bladpar av brysselkål syntes med.

Runt tripoderna hade det dykt upp sockerärtor och, borlottibönor! Sådde några extra där det såg tomt ut. Dessa är nu delvis invirade fiberduk, för att skydda sommarblomme- och perennsådden runt om. Svarta och vita solrosor, svartklint, pionvallmo, limegrön zinnia, kornvallmo och dill. Stäppsalvia, kantnepeta, vit blåklocka, rosenkrage, riddarsporre, stockrosor.

I före detta jordgubbslandet blev det förutom nya och gamla perennplantor malva, rosenskära och höstaster. Dessutom fick jag allt hönsnät på plats. Och allt detta gjordes med många pauser, gos på filten, mat och fika, fotbollsspelande och bus med vattenslangen.

Sen tog vi en promenad bort till en mataffär, liten fick glass, och så köpte vi lite korv och mashmallows. Äntligen skulle grillen få invigas! Den har alltså stått i min redskapslår sen jag fick lotten, men aldrig använts. En sommargåva på ett jobb jag hade 2009 tror jag?

Liten var superexalterad, och det blev riktigt mysigt. Nästa gång förbereder jag nog lite marinad och spett med grönsaker och så vidare. Banan med choklad i folie, hehe. Och då tänder vi grillen i god tid.

Livet på lotten alltså, är så tacksam och glad över att jag känner helt annorlunda den här säsongen. <3

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa