Fysik Personligt

Vårens utmaning: lära mig springa

6 februari, 2011

Jag har aldrig tyckt om att springa. Det är långtråkigt, tungt, jobbig och gör mest ont. Jag har aldrig förstått dem som gillar att springa. Förmodligen för att jag själv aldrig känt av den där andra andningen eller flytet. Alltså har jag låtit bli att springa.

Men så hörde jag brorsan prata om sin och svägerskans löpträning inför Lidingöloppet. Han sa nämligen att han kunde gå om svägerskan medan hon joggade, när de hade börjat, men att hon fått in ett riktigt bra löpsteg efter hand. Så nu kunde de springa tillsammans.

Då började jag tänka på att springa och jogga är två helt olika saker. Jag hade alltid joggat förut. När jag föreställde mig att springa, att verkligen sträcka ut steget och ha fart, ta ut sig och inte sega på framåt, så fick jag en annan känsla i kroppen. Jag tänkte på det ett tag.

Det ledde till att jag i födelsedagspresent fick ett par löparskor på Löplabbet Tjej som jag ska gå och prova ut. I mars kommer brorsan och jag att köra löpträning. I väldigt, väldigt korta intervaller. Jag tror inte ens att jag kan springa 50 meter på det sättet utan att tappa andan och må illa. Men någonstans måste man ju börja?

Den 9 juni är jag anmäld till Parloppet. Då ska pappa och jag springa i par, och brorsan och svägerskan i ett par. Jag har aldrig sprungit ett lopp förut. Inte säker på att jag kommer att kunna springa hela, men åtminstone hälften. Bra att ha ett mål.

Så att … ja. Det känns spännande. Jag vill verkligen gilla att springa. Inte jogga. Springa. Har ni tips och bra tankar, eller bara pepp – dela gärna med er!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • VimleAnna 6 februari, 2011 at 18:31

  Heja heja! Jag har oxå börjat löpträna, fast för mig är det jogging eftersom jag är så tung :). Men jag började med att springa 2 minuter och då hade jag blodsmak i munnen, nu springer jag i intervaller om 8 minuter, vila 2 o s v, Målet är att kunna jogga i 5 km utan att gå. Sen är det bara att öka!

 • Anna-Carin 6 februari, 2011 at 18:49

  Det låter ju fantastiskt! Ska tänka på dig när jag börjar. :) Tack för inspiration!

 • Sandra 6 februari, 2011 at 19:20

  Detta klarar du!
  Från att inte ha fått gå runt huset i juli 2009 av sjukgymnasten sprang jag 5 km i april 2010. Ha delmål och ta det lugnt i början.

 • vonsan 6 februari, 2011 at 22:33

  Jaha och om jag också, som hatar att jogga börja lära mig löpning, kanjjag och din pappa springa tillsammans för att möta dig??? En tanke bara för att peppa dig :)

 • Vonsan 7 februari, 2011 at 07:19

  Hmmm kanske ujag också ska prova på??? Lite längre fram i vår. jogga är bara astråkigt men som du beskriver detta med att springa så känns det som lite befriande eller kraftförlösande.
  Nåja till att börja med så håller jag tummarna för dig!

 • Linda 7 februari, 2011 at 09:07

  Det bästa sättet att lära sig springa är precis som de redan kommenterat sagt. Jogga 1-2 min, sedan gå lika länge. Efter tiden kommer du springa längre och gå kortare!

  Det finns massa pass på internet att köra efter om man vill ha lite struktur på det hela. Mmarathon.se, iform.se tror jag alla har löparprogram för olika nivåer. Personligen hjälper det mig i af att slippa planera olika slags pass själv.

  Men främst, tro på dig själv att du kan och innan du vet ordet om så springer du 5km med lätthet!

  Här är ett program från iForm iaf:
  http://iform.se/traning/traningsprogram/lopprogram-for-nyborjare

 • Lennart 7 februari, 2011 at 20:07

  Anna-Carin – det kommer att gå så bra och bli så trevligt där den 9 juni!
  Vonsan – det är väl en intressant idé att haka på joggingtrenden och jogga till mötes, den 9 juni eller annan dag!

 • Raz 29 mars, 2011 at 21:29

  Jag ska peppa dig allt jag kan! Du kommer klara det galant!
  Ska även tillägga att jag _inte_ ser mig som någon löpare egentligen. Jag vet, det låter helknäppt och kanske dumt för andra. Men jag identifierar mig ej med löpartypen. Jag går min egen väg och har lyckats hitta något jag trivs med. Löpningen är en frihet som inte finns någon annanstans för mig.

  Och jag tänker sällan eller aldrig på ”kondition” eller ”träning” i samband med löpning.

  Lycka till!

  Kram!

 • Per 29 mars, 2011 at 21:45

  Jäklarns vad duktig du är, kommer att gå kanon det där!
  Vet inte om jag ska kalla min löpning för jogg eller springa. Går i 8.5-10km/h. Trägen vinner. Dock så har jag för bara någon vecka sedan eller så insett att intervaller är bra för att öka distans och fart. Tränar dock mycket på gym nu och är mest uppvärmning med att springa.

  Du får berätta hur det går! :)

 • Madou 30 april, 2011 at 11:23

  Den här sidan följer jag nu när jag ska lära mig att springa :) http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=15856&a=379210 Först lär jag mig att jogga för att sen öka farten och kunna springa :)