Internet

Varning för en ny typ av mejlvirus

23 juni, 2010

DN går ut idag med Polisens varningar, men redan igår fanns det med på radionyheterna. Det är en ny typ av virus som sprids via mejl.

Som vanligt gäller det att inte klicka på länkar i mejl från människor som du inte litar på, och i vissa fall inte ens då. Använd alltid sunt förnuft och var lite extra misstänksam.

Den nya typen av virusmejl är ett där det sägs att du är listad på sajter för barnporr/rasism eller dylikt, med länk till dessa sajter och en uppmaning till dig att kontrollera om det stämmer. Tanken är att du ska bli upprörd och klicka på länken. Om du gör det och besöker sajten så smittas din dator med skadlig kod, som gör din dator öppen för intrång (vanliga antivirusskydd och brandväggar fungerar inte). I och med det kan utomstående komma över dina inloggningsuppgifter, och om du handlar på nätet även dina kortuppgifter.

Mycket allvarligt alltså. Läs mer på länkarna ovan, vad du bör göra för att inte bli drabbad och om du redan är drabbad. På polisens sida finns också information om hur du polisanmäler intrång.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa