Odlingslotten

Vi är med odlingslott!

31 mars, 2014

Plötsligt hände det: det kom ett mejl från sekreteraren i Skarpnäcks Fritidsträdgårdar som berättade att jag var näst på tur för en odlingslott, och om jag kunde komma på visning? Om jag kunde! Så nu har jag skrivit på kontraktet och betalat in arrendet, på den hisnande summan av 600 kr/år, och är innehavare av en riktig odlingslott. Hurra!

Lotten är 10×10 meter och jag tror att den blev lämnad rätt abrupt förra året. Löken som inte skördades då står nämligen kvar i en rabatt och har skjutit nya skott. Det finns 5 bärbuskar på lotten, och några redan uppbrutna men ogräsinvaderade odlingssängar. Marken är rätt hård lerjord så det var tacksamt att få en redan bearbetad lott, även om mark som legat i träda ibland är i bättre skick för odling.

Jag är så ivrig att komma igång, men jag förstår ju hur väldigt mycket hårt jobb det kommer att bli – och att det kommer att ta dubbelt så lång tid med en liten som sällskap – så jag ägnar tiden just nu åt att läsa på. Det var ju ett tag sen jag odlade. Och även om jag har en rejäl bruttolista, eller vad sägs om nedanstående, så inser jag att allt nog inte blir odlat den här säsongen. Ska bli spännande att se vad som kommer upp från förra innehavaren också.

Bruttolista på vad jag vill odla

Potatis
Rödbetor
Polkabeta
Gulbeta
Morötter
Gul lök
Schalottenlök
Spetskål/vitkål
Broccoli
Rädisor
Ärtor, både socker, märg och sprit
Olika bönor, bondbönor t ex
Blomkål
Squash
Rättika

Dill
Persilja
Gräslök
Oregano
Timjan
Rosmarin
Lavendel
Citronmeliss

Smultron
Jordgubbar
Hallon
Vinbär
Rabarber

Blomsterkrasse
Ringblommor
Luktärt
Tagetes

Jamen ni ser ju? Chansen att jag verkligen hinner få i ordning så många odlingsbäddar i år är nog rätt liten. Men vi får väl se. Man måste ju ha en önskelista, eller hur? Såklart vill jag köra ekologiskt, och odlar för husbruk, men jag vet ju inte vad som har odlats förut och status på jorden nu. Så det kanske inte blir jättemängder av varje sort. Några av blommorna kommer att vara mitt i odlingen för att deras väldoft skrämmer en del insekter på flykten.

Regler för en odlingslott

Stockholms stad som äger marken har ordningsregler för odlingslotter, och där är tydligt reglerat vad man får göra med lotten. Hur mycket yta som måste vara uppodlat, byggnationer, kanter och så vidare. Det gör det begränsat, men sätter också en standard. Jag har tänkt bygga en liten pergola/vindskydd i ett hörn så att man kan fika och grilla och njuta av lotten på fina dagar. Sen går jag och funderar över om jag ska ha drivbänk eller kanske ett litet pallkrageväxthus?

Ska åka runt till lite olika trädgårdshandlar och byggvaruhus och inspireras snart, och inventera lotten noggrannare. Finns en del saker kvar från förra odlaren, så jag behöver få lite bättre koll. Och så har jag såklart beställt några böcker, ska sätta mig och rita upp lotten och planera bättre. Sen det nästan viktigaste, jag har såklart skapat en kategori här i bloggen för odlingslotten! Kommer ju inte att kunna låta bli att blogga om min odlarlycka. :)

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Alva 16 april, 2014 at 17:37

  Kul att du fått lott i skarpnäck, jag har också lott där så vi kanske ses nån gång!
  /Alva (som bloggade lite om graviditet och diabetes i somras)

  • Anna-Carin 22 april, 2014 at 21:05

   Nämen! Vad kul! Då ses vi kanske på lördag på städdagen? Kom fram och hälsa i så fall. :)

 • Alva 24 april, 2014 at 20:22

  Jag kan inte komma på städdagen i år, ska på trädgårdskurs! Men ska hälsa om jag ser dig i landen. Helgen efter ska vi gå samman och beställa hästgödsel (du har nog fått eller får info) då kommer jag att vara där.