Inredning & pyssel

Vill ha: äkta matta i lapptäckesteknik

17 oktober, 2011

Jag prenumererar på eko-inredningstidningen Kloka hem, och läste för nåt eller några år sedan om just den här idéen. Bilderna var så otroligt vackra, och själva idéen tilltalar mig. Det handlar om att man har flera gamla äkta mattor, som kanske är slitna på sina ställen, som man återanvänder och gör nya mattor av, i lapptäckesteknik. Ibland färgar man in dem så att de håller en mer enhetlig färgskala och ibland låter man dem få vara exakt samma.

Äkta mattor har en fantastisk lyster och är de gamla bär de dessutom en historia. De tar med all sin karaktäristik in i en ny sammansättning, och jag kan verkligen se hur en sådan matta kan förhöja mitt vardagsrum (som domineras av en vit Kiviksoffa från Ikea.). Som ett konstverk i sig.

Jag har hållit utkik på Mio som har haft den här typen av matta i sortimentet ett tag, där kallas den Patchwork, men där priset är 2 490 per kvadratmeter. En äkta matta kostar oftast mer än så, det vet jag, men för mig är priset lätt orimligt (kanske inte för hantverket, men för plånboken). Idag snubblade jag över Ikeas Livet hemma-blogg som släpper förhandsnyheten om en kollektion med lapptäckesmattor, och en med kuddfodral i samma stil, Silkesborg och Keyla.

Jag ska nog försöka vara på Ikea den 11/11 och kolla in mattorna, som släpps i begränsat antal. Vet inte vad priset är än, men att stryka lite över dem är ju inte fel det heller.

Bilden är lånad från Ikeas blogg

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa