Jag älskar vitkål. Alltså, verkligen älskar. Men jag kan bara äta en yttepytteliten bit rå, som egentligen är det jag älskar mest. Därför samlar jag på recept med vitkål. Och här är ett! 4 portioner.
Ingredienser
1/2 vitkålshuvud, ca 1 kg
1 gul lök
2 tsk olja
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde av valfri sort
1 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar100 g riven ost
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort stammen på vitkålen och strimla den. Hacka löken. Fräs kålen och löken på svag värme i oljan, pressa över vitlöken. Häll ner grädden coh låt sjuda tills kålen mjuknat. Krydda med salt och peppar och smaka av. Om du vill ha den lite mer spicy, ha i lite sambal oelek eller chili. Häll över allt i en ugnsfast form, strö över osten och gratinera i ca 20 minuter, eller tills osten fått fin färg.
Servera med korv eller något annat gott som du gillar.