Personligt

Zumba, va

22 juni, 2010

Jag är helt fast på Zumba. Undrar du nu vad zumba är, så har du säkert sett en reklam från tv-shop för ett latinoinspirerat dansfitnessprogram med ohyggligt vältränade människor som ser så där hurtigt glada ut. Det är faktiskt zumba.

Men man måste inte köpa dvderna från tv-shop även om de säkert funkar. Jag kände mig motvilligt nyfiken på dem, men hade inga planer på att bryta mitt inte-ett-enda-köp-track-record hos tv-shop. Chansen kom ändå, med jobbet, där en av våra avdelningar hade konferens  och skulle hitta på nåt kul på kvällen.

De hade lyckats hitta Linda, och vi var ett tappert gäng som åkte iväg för att testa zumba i hennes gamla lokaler. Jag var genast biten. Jag menar, skakarumparytmer och samtidigt ett sjukt jobbigt, svettigt – man är genomblöt! – och ledarlett pass som känns i hela kroppen och sätter raketfart på endorfinutsöndringen.

Man dansar, blandat med fitnessrörelser, till salsa, samba, cumbia, calypso, merengue, reaggeton, lite magdans och what not. Varje låt har en koreografi, som sitter efter några gånger. I början kanske man bara koncentrerar sig på stegen, och sen kan man lägga till armarna. Det är mycket höft-, mag- och armrörelser.

Plötsligt får man flyt. Man tänker inte längre på rörelserna utan är mitt i dem. Det är då jag börjar skratta, högt, även om det inte hörs genom musiken. En sån lyckokänsla. Man får sjunga med också. Man kan inte göra fel, det enda felet man kan göra är att inte ha roligt. Bara en sån sak!

Sen är det hiskeligt bra träning. Jag får sätta ner insulinpumpen med 90 % och även dagen efter på grund av den höga förbränningen. Mina sneda magmuskler var hårdare redan efter tre veckor. Mina armar är starkare. Men hela kroppen och flåset får en rejäl omgång.

Jag kör ett zumbapass 2-3 gånger i veckan. Det kommer jag att göra tills jag flyttar. Mitt enda problem är att hitta en lika bra zumbainstruktör med många pass och tillräckligt bra priser i Stockholm. Tips mottages gärna!

Jag har också börjat bygga på en zumbainspirerad spotifylista, öppen för påbyggnad. Lyssna gärna på den!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Lorraine 23 juni, 2010 at 09:47

  Jag tror att det är viktigt att ha en bra instruktör som förmedlar glädje också. Jag hade höga förväntningar och blev tyvärr lite besviken när jag testade i måndags. Nu när jag får min lön får jag testa hos Linda också!

  • Anna-Carin 23 juni, 2010 at 10:07

   Klart att det är så. Sen tror jag att man kanske får ge det några gånger innan man helt bestämmer sig för att det inte var nåt för en själv, första gången kan man ju känna sig lite fel eftersom man inte kan stegen. Även instruktörer kan ju ha dåliga dagar. Och ibland stämmer det bara inte ändå.

 • » Smink och tjejträff » Carnebro 25 mars, 2012 at 21:39

  […] med en del tweetups och träffar. Vi blev ett litet gäng. Under samma vår hittade jag till zumban och inspirerade Karin och Lorraine att testa också. Vi blev ett fint gäng tjejer helt enkelt, […]