Det här receptet har jag fått av Jonathan Forster, en mycket trevlig engelsktalande herre som jag delar kontor med. Jonathan är en upplevelse, som dessutom lagar indisk mat, och det är tyvärr troligt att översättningen jag gör från det engelska receptet tappar en del i charmen och bosktavssvängeriet – men förhoppningsvis kan du laga en riktigt god curry ändå!
Recept på hemmagjord indisk currygryta
Det här är det enklaste sättet att göra en ”home style” curry, och ett riktigt bra recept som kan ändras och justeras efter dina egna smaklökar … Bli inte rädd av den långa listan över ingredienserna som behövs till de flesta currygrytor. Ofta är det mest kryddor eller saker som du snabbt hackar upp, som vitlök till exempel.
Oroa dig inte heller över mängder. Om du gillar ingefära, har du i mer. Om du inte gillar koriander låter du blir det. Matlagning är som att måla: det är en vit duk som du fyller med din egen kreativitet.
För två behövs:
En rejäl skvätt olja
1 stor finhacka lök
1 hackad tomat
Mycket vitlök, säg 4 klyftor – delade och tärnade
En bit ingefära, ungefär lika stor som änden på din tumme, delad och tärnad
1 tesked koriander
1 tesked gurkmeja
1 tesked spiskummin
1 tesked paprikapulver
Några hela kardemummafrukter: ta ut kärnorna ur det hårda skalet, kasta ut skalen genom fönstret
Färsk chili, torkad chili, chilipasta eller hur du nu vill ha din chili
1 burk kokosmjölk
Mango chutney
Gör såhär:
- Blanda alla kryddor i en skål och ställ åt sidan. Lätt va? (Vill du experimentera lägger du i lite currykrydda, fänkål eller kanelstänger.)
- Hacka upp löken och häll ner i den upphettade oljan. Inte för upphettad, dock. Ju längre du låter löken fräsa i oljan desto sötare blir smaken, så låt dem fräsa långsamt och rör om då och då så de inte fastnar. Låt det ta 20 minuter om du vill, slappna av och drick ett glas vin.
- Häll ner vitlöken och ingefäran bland de ljuvliga lökbitarna i grytan.
- Häll ner kryddblandningen som vid det här laget har blivit lite torrt och klistrigt, låt det inte brännas vid utan rör om en liten stund och häll sedan i tomaterna. Rör om och ta en klunk vin.
- Fyll på med kokosmjölken, och en matsked mango chutney (eller mer om du vill ha det sötare, eller inget alls om du inte vill ha något sött. Rätt enkelt)
- Ju längre du låter grytan puttra, desto bättre blandas smakerna och fördjupas karaktären på grytan.
- Vid det här laget borde du se en ljuvligt gyllengul currybas framför dig, som du kan använda till vad du vill.
- Om du gillar kyckling, blanda i kycklingkött och pressa eventuellt i juicen av en lime. Kanske addera skivad mandel?
- Om du hellre vill ha lamm, biff eller räkor (dock inte scampi, kungsräkor ska vara ett bättre alternativ) blandar du i det. Även kikärtor, spenat och blomkål är gott. Prova att ta i lite citronzest (finrivet skal från en tvättad citron).
- Smaka efter, vill du ha mer chili? Kanske lite kycklingfond? Servera med hackad färsk koriander uppepå?
Servera med naanbröd, chapatibröd eller ris och en kall öl, rött vin, och vänner – och allra viktigast; ha en fantastisk konversation om allt möjligt medan ni äter!
/Peace and Love
[…] mars: Hemgjord indisk currygryta | […]