Internet

Gör din egen favicon

30 maj, 2010

Vad är en favicon? Jo, det är den lilla ikonen som syns längst upp i din webbläsare på en sida du besöker, bredvid namnet på sidan. På Facebook är det den blåa rutan med det vita f:et till exempel.

På den här sidan ser du just nu (när det här inlägget skrevs, jag kanske ändrar senare) en vit ruta med ett mörkrött C och en svart punkt. Den här lilla ikonen har jag gjort själv och det var inte alls särskilt svårt.

Så hur gör man då? Först och främst behöver du ha en bild som ser ut som det du vill att din favicon ska se ut som. Antingen har du en bild redan, kanske en logga, eller så skapar du en bild.

Jag gjorde min i Photoshop. En vit fyrkant med text på. Sen gick jag till den här förträffliga sidan, där jag laddade upp bilden och sedan laddade ner en färdig favicon.

Man kan också göra bilden helt i photoshop utan att använda sidan ovan. Men jag tyckte att det var enkelt och blev bra. Efter det laddade jag upp faviconen bland mina bilder på sajten, kopierade bildadressen och klistrade in den i kodsnutten.

I den här WordPressinstallationen ligger kodsnutten i under Utseende > Redigera > Sidhuvud. Så här såg koden ut:

<link rel=”Shortcut Icon” href=”<?php echo get_settings(’home’); ?>/wp-content/uploads/2010/05/favicon1.ico” type=”image/x-icon” />

Där det står /wp-content/uploads/2010/05/favicon1.ico klistrar du in länkadressen till din egen favicon som du laddat upp. Spara ändringarna och uppdatera sidan så ska du nu se din favicon!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa