Visst är det lång tid kvar innan det är dags för bebben att komma ut, men jag är ju den jag är, så jag förbereder mig redan. Böckerna om att vänta barn som jag fick av barnmorskorna läste jag för längesen, och nu har jag samlat på mig fyra böcker till. Har redan betat mig igenom en och en halv, men tänkte att jag ändå kan tipsa om mina inköp om någon annan är intresserad.
Hormoner & Hemorrojder – Sanningen om småbarnslivet
Det här är egentligen en alldeles fantastisk mammablogg som värnar om mammapepp. Det är långt från perfekta cupcakes och söta barnbilder, det är skrik, kaos, humor, dråplighet, stökigt, och jättemycket kärlek. Befriande bilder på badrumskaos. Ja, en bild av hur överraskande mammalivet kan vara och hur bra man är som nybliven mamma, i allt man gör. Fast det känns som att man har noll koll, och alla andra är perfekta. I boken finns utvalda blogginlägg och extramaterial.
Läs mer och beställ hos Adlibris.
Att föda
av Gudrun Abscal, som är chefsbarnmorska med nästan 40 år inom förlossningsvården. Det här är fjärde och reviderade utgåvan och Gudrun beskriver födandet både fysiskt och mentalt. Från baksidan på boken:
Att föda är en vägledning som personligt och informativt berättar om hur en förlossning går till och hur man på bästa sätt förbereder sig. Gudrun Abascal väjer inte för de svåra frågorna utan berättar rakt och enkelt om bland annat förlossningsrädsla, smärta och smärtlindring. Nytt i denna fjärde upplaga är bland annat det utökade kapitlet om kejsarsnitt. Boken innehåller också många personliga förlossningsberättelser, en genomgång av hur man läser en förlossningsjournal.
Läs mer och beställ hos Adlibris.
Att möta förlossningssmärtan
också av Gudrun Abascal. Den här boken handlar föga förvånande om förlossningssmärta, och hur man ska möta och hantera den. Hur man gör för att få en så bra förlossningsupplevelse som möjligt. Gudrun går igenom förberedande kurser, träningsformer, att hitta egna strategier, vad som händer i kroppen och hur man kan hantera och bedöma smärtan. Och hon ger konkreta verktyg så att man själv kan komma fram till hur man bäst förbereder sig. Plus personliga förlossningsberättelser, inklusive barnmorskor och annan vårdpersonal som delar med sig av sina erfarenheter.
Läs mer och beställ hos Adlibris.
Träning för nyblivna mammor
Olga Rönnberg är fembarnsmamman som är känd som tränare från Biggest Loser. Hon är licensierad personlig tränare med inriktning på gravida och nyblivna mammor, och den här boken är precis vad den heter: Träning för nyblivna mammor. I form av effektiv hemmaträning i fyra steg som visar hur man kan komma tillbaka till sin gamla kropp, eller ”kanske till en ännu starkare och snyggare version av dig själv!” som det står på baksidan.
Att jag köpte just den här boken är för att jag har läst Olgas blogg, och gillar hennes inställning. Det är inga quick fixes, utan stabil, funktionell och genomtänkt träning, anpassad för första året med barnet och ens egna fysiska förutsättningar. Herregud, mänskan har ju fött fem barn själv, och berättar hur fel hon gjorde de tre första gångerna! Klart det känns tryggt. Hon berättar vad som händer i kroppen, och visar med massor av bilder olika övningar, kostråd och så vidare. Personligen handlar det för mig om att bli stark och frisk och kunna lyfta och bära mitt barn, och läka bra efter graviditet och förlossning.
Läs mer och beställ hos Adlibris.
Det här med förlossning då
Hur lång tid det är kvar? Om jag får gå fullgången tid är det 16 veckor. Men chansen är stor för att det inte blir 40 veckor. Som typ 1-diabetiker får man ofta stor barn, med en tillväxtkurva som ligger 40-70 % över den normala. Och då får man dels inte gå över tiden, men beroende på hur bäbisen mår, mamman mår och storleksbedömning på bebisen kan man även sättas igång tidigare.
Jag har dessutom en relativt hög risk för havandeskapsförgiftning eftersom mina njurar inte är helt hundra, så det kan bli ett planerat kejsarsnitt lite tidigare än beräknad förlossning.
Det kan även bli planerat kejsarsnitt om man har opererat ögonbottnarna eller har svaga blodkärl där, diabetesretinopati, eftersom det kan vara en risk att krysta vid förlossningsarbetet då. Trycket kan bli för högt i ögonen. Därför gör man regelbundna ögonundersökningar vid flera tillfällen under graviditeten. Jag gjorde den senaste fotograferingen i februari och hade inga anmärkningar (aldrig haft), och har tid för en ny fotografering den 3 maj.
Man eftersträvar alltid en normal och naturlig förlossning, om man inte bedömer medicinska risker som för stora. Och det är vad jag helst vill ha också, så jag läser på och förbereder mig för alla eventualiteter.
[…] april: Boktips | […]
Om du vill läsa mer om naturliga förlossningar kan jag verkligen rekommendera Ina May Gaskin och hennes ”guide to childbirth”. Framför allt bokens första del med en stor mängd förlossningsberättelser från kvinnor som fött helt naturligt har verkligen fått mig att inse att det är möjligt.
[…] amning har jag hittat flera jättebra sidor att läsa på, och även bland en del av mina boktips (del 1 och del 2) avhandlas amningen. Sagogrynet har en hel skola med mängder av inlägg om amning, och […]