Diabetes

Litegrann om blodsocker

12 juni, 2010

För en diabetiker är det viktigt att mäta blodsocker. Det är blodsockret som avgör insulinmängden. Det är också långtidsblodsockret, HbA1c, som för att undvika följdsjukdomar och diabeteskomplikationer bör ligga mellan vissa värden.

Sockerhalten i blodet

Men vad är blodsocker, egentligen?

Blodsocker är det glukos som finns i blodet. Glukos är i stort sett samma som druvsocker. Det omvandlas från maten vi äter.

Alla människor har alltså blodsocker. Blodsocker mäts i Sverige i millimol per liter (mmol/l) och i plasma. Det är lite olika. Om man inte är diabetiker ligger blodsockret mellan 4 och 6 mmol, fastande. Efter måltid kan det för en liten stund gå upp till 8,7 mmol.

Man anses vara diabetiker om man har minst två fasteblodsocker över 7 mmol, och ickefastande över 12,2. Sen finns det något som kallas för prediabetes också, men det gäller främst de som har anlag för typ-2. Läs mer om detta hos Kostdoktorn, Andreas Eenfelt, som förklarar mycket bra.

Hur mäter man blodsocker?

Blodsocker testar man till vardags med stick i fingrarna. Framförallt i långfingret och ringfingret, och på sidorna och toppen av fingertopparna.

En typisk blodsockermätning

Man kan också mäta med blod från armen, örsnibben eller magen, men då skiljer sig värdet lite, det bör man vara medveten om. För dagens blodsockermätare krävs en pytteliten droppe blod, som analyseras på 5-12 sekunder.

En typ av blodprovstagare

Jag sticker mig minst tre gånger per dag för att testa blodsocker. Det gör jag med en blodprovstagare som jag byter lancett i relativt ofta. Är lancetten vass, känns det mindre. Lancetterna är mycket finare och smidigare än de som vårdcentraler använder för att sticka dig i fingertopparna, tack och lov.

Jag har två blodsockermätare. Det ena är en Freestyle Lite från Abbott, som följer mig nästan överallt. Det andra är en mätare som även kan mäta ketoner, Freestyle Precision Exceed från samma leverantör, och den har jag hittills inte behövt använda.

Min blodsocker- och ketonmätare från Abbott

Ketoner vill man mäta om man misstänker att man är i ketoacidos, ett skadligt och direkt livshotande tillstånd som beror på akut insulinbrist och mycket höga blodsockervärden. Ketoner kan man mäta i urinen och i blodet.

Fria hjälpmedel

Blodsockermätare, teststickor, provtagare och lancetter är hjälpmedel som jag inte behöver betala för. Däremot förhandlar landstingen upp avtal med leverantörer som ger bättre pris, så jag får inte välja mätare på egen hand.

Att mäta blodsocker är ovärderligt i egenvården. Att analysera dem rätt, är något man lär sig hela livet.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • The Law of Small Numbers | Carnebro 10 augusti, 2010 at 19:56

    […] med kolhydraterna. 1 g kolhydrater ökar blodsockret med 5 mg/dl. Mg/dl är ett annat mått för blodsocker, och översätts lättast till mmol/l (millimol per liter) som vi använder i Sverige genom att […]

  • HbA1c – långtidsblodsocker | Carnebro 8 september, 2010 at 18:53

    […] och att ta blodsocker vid olika tillfällen. Skillnaden är att när man tar ett vanligt blodsockerprov, ser man hur man ligger vid just det tillfället. Vid speciella tider under dygnet, olika […]

  • Svårsänkt blodsocker? Kolla dina tänder | Carnebro 12 oktober, 2010 at 09:02

    […] framförallt, att ha en pågående parodontit under lång tid leder till att blodsockret höjs. Du märker kanske inte av infektionen själv, men kroppens energibehov ökar vid en infektion […]

  • » Insulinpump med kontinuerlig vävnadsglukosmätning » Carnebro 18 januari, 2012 at 22:08

    […] var sjätte månad. Den kopplas fast ovanpå sensorn, på huden. Observera att man ändå måste ta blodsocker med en vanlig […]

  • » 19 år med diabetes » Carnebro 20 februari, 2012 at 22:28

    […] vårdcentralen konstaterades en rejäl svampinfektion och de tog blodsocker och urinsocker. Blodsockret låg på 19,1, urinsockret minns jag inte. Men det är inte ovanligt med […]

  • » Munhälsa och diabetes – viktigare än man kan tro » Blodsockerbloggen 2 juni, 2012 at 14:30

    […] framförallt, att ha en pågående parodontit under lång tid leder till att blodsockret höjs. Du märker kanske inte av infektionen själv, men kroppens energibehov ökar vid en infektion […]